Ik ben illegaal

Ik ben illegaal

Aref woont al tien jaar in Nederland, maar besluit voorgoed terug te keren naar Afghanistan. Omdat hij nooit een vaste verblijfsvergunning kreeg, heeft hij geen hoop meer op een legaal bestaan in ons land. Presentator Klaas van Kruistum maakt ook kennis met Sita, die hier juist wil blijven. Zij vluchtte als dertienjarig meisje uit Congo, maar wordt binnenkort misschien het land uitgezet.

Tien jaar geleden vluchtte Aref (24) voor de Taliban. Hij hoopte in Nederland een nieuwe toekomst te kunnen opbouwen, maar dat liep anders. Hij doorliep vele procedures, maar kreeg nooit een vaste verblijfsvergunning. “Ik zit nu nog in een proces dus hoef niet weg. Toch ga ik, want ik heb geen hoop en vertrouwen meer. Liever daar dood dan hier zo verder leven”, zegt Aref stellig. Klaas volgt hem tijdens zijn laatste week in Nederland en zwaait hem uit op Schiphol.

Sita (21) doet er juist alles aan om te kunnen blijven in Nederland. Ondanks dat zij al acht jaar in Nederland woont, is ze nog steeds illegaal. Kort geleden zat Sita daarom ruim een half jaar achter slot en grendel in een detentiecentrum. “Ik werd daar behandeld als een crimineel”, vertelt ze. Sita is dankzij haar advocaat net vrij gekomen, maar leeft nog steeds in grote onzekerheid. De spanning is enorm: moet zij alsnog terug naar het onveilige Congo?

Facts

  • In Nederland leven naar schatting +/- 130.000 illegalen.
  • Jaarlijks worden er in ons land acht- tot tienduizend vreemdelingen opgesloten in een detentiecentrum.
  • In 2010 zijn meer dan 10.000 mensen in Afghanistan omgekomen door geweld.

Reactie IND

Reactie IND op het verhaal van Sita: "De IND kan niets zeggen over dit individuele geval, behalve dan dat Sita een visum had moeten aanvragen in Congo, waarmee je naar Nederland kunt reizen om een verblijfsvergunning aan te vragen. Dit is niet gedaan." Verder wil de IND kwijt dat het naar alle zaken heel zorgvuldig kijkt, maar dat men wel te maken heeft met regels.

Update situatie Aref

De Jong-redactie heeft af en toe nog contact met Aref. Hij zegt dat het goed met hem gaat, maar dat hij geen werk meer heeft. Het schijnt dat Aref niet meer in Kabul woont. 

Update situatie Sita

Sita heeft nog steeds geen verblijfsvergunning. Ze is opnieuw gehoord door de IND en nog steeds in afwachting van de uitkomst van haar procedure. Vanwege het ontbreken van een verblijfsvergunning mag ze geen stage lopen.

Deel deze uitzending: