Ik ben superdik

Ik ben superdik

Overgewicht is een steeds groter probleem in Nederland. 'Jong' volgt twee gasten die beiden op hun eigen manier met hun overgewicht omgaan.

Pauline (23) is haar hele leven al een maatje meer. Afvallen vindt ze niet nodig, maar ze schrikt toch als bij een doktersbezoek haar lever abnormaal groot blijkt te zijn. Kilo's eraf, is het advies. Pauline neemt een drastisch besluit: ze laat een maagband plaatsen. Presentator Manuel Venderbos neemt samen met Pauline op bijzondere wijze afscheid van haar buik en is erbij als ze wakker wordt uit de operatie.

Kim (25) weegt 156 kilo, omdat ze leidt aan de eetstoornis BED (Binge Eating Disorder). Ze heeft vreetbuien waarin ze in korte tijd enorme hoeveelheden eten wegwerkt. Ondanks haar overgewicht is ze gek op jazzballet en mag Manuel komen kijken bij een repetitie.

Hoe gaat het nu met Kim en Pauline?

Sinds de opnames is er al weer enige tijd verstreken en hebben beide dames duidelijk vooruitgang geboekt. Kim is vanaf begin 2010 druk bezig om met therapie haar eetpatroon 'normaal' te krijgen. Ondanks een terugval afgelopen zomer, gaat het nu duidelijk beter dan eerst. Fruit heeft weer een vaste plek in haar eetstructuur en chips en chocolade zijn verbannen uit haar huis. Niet alleen haar eetpatroon is veranderd. Ook als mens is ze vele stappen vooruit gegaan. Ze kiest nu steeds vaker voor zichzelf en komt meer voor zichzelf op. Eindelijk kan ze genieten van een zondagmiddag op de bank, iets waar ze een half jaar geleden enkel van kon dromen.

Pauline heeft inmiddels haar maagband laten zetten, waardoor nu slechts kleine porties per keer kan eten. Hoewel dit eerst wel even wennen was, is ze super blij met haar maagband. Ze voelt zich fitter en is de afgelopen 9 maanden maar liefst 51 kilo afgevallen. Eindelijk heef ze een 'normaal' gewicht, waar ze super tevreden mee is.

Deel deze uitzending: