'Ik ben zwanger, wat nu?'

'Ik ben zwanger, wat nu?'

Als je 15 of 16 jaar oud bent en 'per ongeluk' zwanger raakt, wat doe je dan? Josanne kiest ervoor haar baby te houden, ook al is haar leven verre van stabiel. Annieck laat haar kindje weghalen en krijgt daar later veel spijt van. Presentator Manuel Venderbos duikt in de levens van beide meiden en onderzoekt hoe ze tot hun keuzes gekomen zijn.

Josanne (16) raakt acht maanden geleden per ongeluk zwanger. Abortus heeft ze nooit overwogen: "Ik ben daar heel erg tegen. Dat ik zwanger werd, dat moest zo zijn." Na een zware jeugd ziet ze haar zwangerschap als een nieuwe start met 'iets van zichzelf om voor te zorgen'. In een opvanghuis voor jonge meiden leert ze wat het moederschap inhoudt.

Annieck (16) werd op haar vijftiende onbedoeld zwanger. Ze hield haar zwangerschap maanden geheim, omdat ze bang was voor de reactie van haar vader. Toen haar ouders erachter kwamen en zich kapot schrokken, liet ze na 18 weken haar baby uiteindelijk weghalen, naar eigen zeggen tegen haar zin in. "Als ik niet onder druk was gezet, had ik de baby gehouden. Dat weet ik zeker."

Update situatie Josanne

Met Josanne en haar zoontje Sem gaat het heel erg goed. Ze wonen inmiddels niet meer in het opvanghuis, want sinds de komst van Sem is de relatie tussen Josanne en haar moeder sterk verbeterd en daarom is Josanne weer thuis gaan wonen. Josanne begint binnenkort met een opleiding voor telefoniste en secretaresse; oma Esther zal dan gaan oppassen. De relatie met de vader van Sem is inmiddels over.

Reactie JONG-team

De uitzending 'Ik ben zwanger, wat nu?' maakt veel los, gezien het grote aantal reacties. Veel reacties zijn positief, maar sommige ook negatief. Zo zou JONG een eenzijdig beeld neerzetten en stelling nemen tegen abortus. Natuurlijk zijn er ook meiden die blij zijn met hun abortus. Maar verhalen over spijt na het weghalen van een foetus en meiden die verblijven in een opvanghuis als alternatief voor abortus, worden bijna nooit in beeld gebracht. Daarom heeft de redactie ervoor gekozen juist Annieck en Josanne te portretteren; dit vonden en vinden wij journalistiek en maatschappelijk relevant.

JONG velt geen oordeel over abortus (zie ook ‘Help, ik ben zwanger’ aan de rechterkant van deze pagina); daar is JONG het programma niet naar. JONG wil beschouwen en laat oordelen graag aan de kijker over. Tot slot: natuurlijk heeft de uitzending ook veel losgemaakt bij Annieck. Vanzelfsprekend wordt zij daarom zo goed mogelijk begeleid.

Facts


  • In 2010 werden in Nederland ruim 32.000 abortussen verricht. Het aantal abortussen daalt ieder jaar.
  • Sinds 1999 is er jaarlijks sprake van meer abortussen dan levendgeborenen binnen de groep meisjes van 15 tot 20 jaar.


  • In 2010 werd bijna 4200 keer abortus gepleegd door meisjes tussen de 15 en 20 jaar oud. Dit is ongeveer 14 procent van het totaal aantal abortussen.


  • Meer dan de helft van de abortussen vindt plaats in de eerste 7 weken van de zwangerschap. Circa 17 procent liet abortus plegen na meer dan 13 weken zwangerschap.
  • In 2009 waren er 3168 tienermoeders in Nederland.
  • In 2009 werden 2636 kinderen geboren bij een moeder die jonger was dan 20 jaar.

Bron: Inspectie voor de Gezondheidszorg, Rutgers WPF, CBS

 

Deel deze uitzending: