Ik heb een oorlogstrauma

Ik heb een oorlogstrauma

In deze aflevering van Jong volgen we oorlogsveteraan Anke (27) en Erik (20). Ze zijn beiden getraumatiseerd door de gevolgen van een oorlog. Anke en Erik hebben PTSS, een psychisch ziektebeeld met herbelevingen, nachtmerries, schrikreacties, en vervreemding als gevolg. Presentator Klaas van Kruistum gaat onderzoeken welk trauma ze hebben opgelopen en hoe ze nu dealen met de gevolgen daarvan.

Anke (27) is 17 als zij zich bij de landmacht aanmeldt. Direct na haar havo-diploma wordt ze uitgezonden naar Bosnië en Irak. Na haar laatste uitzending komt ze erachter dat haar oorlogservaringen en continue spanning van het leger haar geen moment meer loslaten. Slapeloze nachten, allerlei lichamelijke klachten en extreme angsten achtervolgen haar. Anke is bang om naar buiten te gaan en ziet in elke Arabier een groot gevaar. De stoere, zelfverzekerde militair verandert langzaam maar zeker in een onzeker en bang meisje dat de straat niet meer op durft.

Erik (20) heeft zelf niets met het leger, maar zijn vader diende in Libanon. De gevolgen, eenmaal weer thuis, waren voor het gezin niet te overzien. Een opvliegende, onvoorspelbare vader zorgde ervoor dat Erik continue op zijn hoede was voor een nieuwe uitbarsting. Jarenlang durfde hij zichzelf niet te zijn. In Jong gaat Erik voor het eerst de confrontatie met zijn vader aan. Hij wil antwoord op de vraag wat die tijdens zijn uitzending in Libanon precies heeft meegemaakt. Erik wil dolgraag verder met zijn leven, maar hoe?

Facts

  • Afgelopen 25 jaar heeft Nederland 75.000 militairen uitgezonden
  • Daarvan lijden er bijna 4000 aan een posttraumatische stress stoornis (PTSS)
  • PTSS is een angststoornis die ontstaat als een trauma niet goed verwerkt kan worden.
  • Trauma kan o.a. opgelopen zijn door natuurrampen, aanranding, aanslag, beroving etc.
  • 15% tot 25% van de mensen leed 50 jaar na WOII nog aan PTSS
  • Sinds het begin van de missie in Uruzgan zijn in Afghanistan nu 24 Nederlandse militairen omgekomen.
  • Laatste omgekomen militair is de 25-jarige korporaal der 1e klasse: Luc Janzen.

Meer informatie

Anke heeft een boek geschreven over haar PTSS. Dit boek is online te vinden.

Deel deze uitzending: