Ik heb een verstandelijke beperking
Afbeelding van aflevering: Ik heb een verstandelijke beperking

Ik heb een verstandelijke beperking

Je kunt niet naar een gewone school, je wordt gepest, je kunt geen baan vinden en niet op jezelf wonen zonder begeleiding. Dit geldt voor Ewout en Geert-Jan. Zij hebben een (lichte) verstandelijke beperking en een leven dat voor de meeste jongeren heel normaal is, is voor hen niet weggelegd.

Ewout is 20 jaar en heeft het syndroom van Asperger, een autistische stoornis. Hij is licht verstandelijk beperkt. Op zijn middelbare school krijgt hij het zwaar te verduren. Hij wordt gepest omdat hij niet snel is en over zich heen laat lopen. Omdat hij vaak onzeker is en veel begleiding nodig heeft lukt het niet om een vaste baan te vinden. Ewout is daarom heel blij met zijn vrijwilligerswerk in een huis voor demente ouderen.

Geert-Jan (21) heeft adhd. Als kind is hij al vrij druk en een energievreter. Hij komt op een school voor zeer moeilijk lerende kinderen, waar het nogal eens botst met leraren en medeleerlingen. Stages lopen geregeld op een teleurstelling uit omdat Geert-Jan een gebruiksaanwijzing heeft en niet iedereen het geduld kan opbrengen om hem in dienst te hebben. Gelukkig zijn er mensen die dat wel hebben, zoals boer Wim Kok. Al zes jaar lang werkt Geert-Jan bij de boer, die ook de positieve kanten van Geert-Jan kent en met hem kan lachen.

Zowel Ewout als Geert-Jan wonen niet meer bij hun ouders thuis. Beiden wonen zelfstandig maar ze worden begeleid door zorgorganisatie Amerpoort Asvz. De begeleiders helpen hen met boodschappen, koken, financiën en het vinden van een geschikte werkplek. Werken willen ze allebei graag, maar of een vaste baan er in zit?

Deel deze uitzending: