Ik snij mezelf.

Heb je een persoonlijke vraag of reactie voor Esther en Ilona zet die dan onder dit artikel. Wie weet wordt jouw reactie dan behandeld in de podcastuitzending.

 

Meld je nu aan voor de podcast en ontvang dinsdag het radioprogramma op je computer. Daarnaast krijg je automatisch wekelijks een vooruitblik op de komende Jong afleveringen.

Snijden, branden, krassen, hoofdbonken, voorwerpen in het lichaam brengen of schadelijke stoffen innemen.

Stel je voor dat je zo'n hekel aan jezelf hebt dat je jezelf pijn gaat doen, sterker nog dat je in je eigen armen en benen snijdt. 1 op de 23 jongeren heeft zich zelf ooit beschadigd of anders gezegd: in elke klas 1 leerling. In Jong vertellen Ilona (22) en Esther (27) over zelfhaat en zelfbeschadiging en hoe ze daaruit probeerden te komen....

JONG geeft een kijkje in het leven van Ilona en Esther. Hun verhalen zijn schokkend maar geven uiteindelijk hoop dat je met hulp toch een uitweg kunt vinden.

Esther (27) heeft al tijdens haar basisschoolperiode een hekel aan zichzelf en wil niet meer leven. Ze gaat in zichzelf snijden en gebruikt smoesjes als anderen vragen naar haar verwondingen. Na een psychologische test krijgt Esther te horen dat ze borderline (een persoonlijkheidsstoornis) heeft. Ze komt in een behandelingstraject waarin ze ook om leert gaan met haar drang tot snijden.

Ilona (22) begon zichzelf te beschadigen op haar dertiende. Als klein meisje is ze spontaan en uitbundig, maar al snel begint Ilona zichzelf te haten. Ze kan haar gevoelens niet kwijt en begint zichzelf te verwonden. Ilona beschadigt zichzelf uiteindelijk zo extreem dat ze wordt opgenomen in een psychiatrische afdeling. In totaal is ze drie jaar onder behandeling. Langzaam klimt ze uit de put, maar soms is de drang groot en snijdt ze zichzelf...

Deel deze uitzending: