Ik werk achter de tralies

Ik werk achter de tralies

Wat klopt er van het vooroordeel dat de Nederlandse gevangenis een hotel is? Dat onderzoekt presentator Klaas van Kruistum in deze uitzending van Jong. Hij trekt op met Gert Jan, die in een gevangenis werkt, waar hij gedetineerden moet bewaken en begeleiden. Ook doen meerdere gevangenen hun verhaal, zoals Fons, die voor de 22ste keer vastzit.

Facts

  • In de Nederlandse gevangenissen is plaats voor in totaal bijna 1400 gedetineerden.
  • De instroom van gedetineerden daalt al jaren. Verschil 2005-2009: 10%.
  • Ruim 40% van de gedetineerden is jonger dan dertig.
  • Het percentage vrouwen in de gevangenis is minder dan 10%.
  • Bijna de helft van de gevangenen is niet in Nederland geboren.

Voor Fons is het leven achter de tralies heel normaal. Hij is een veelpleger en zit bijna het hele jaar vast. Net als zijn vader en opa die ook regelmatig vastzaten. Gomez zit voor het eerst en is vastbesloten het daarbij te laten: “Die computerspelletjes zijn leuk, maar uiteindelijk heb je er niets aan, want je zit mooi wel vast. Je moet iedereen waar je van houdt missen, dat is heel heftig.”

Voordat Gert Jan (27) met Klaas zijn afdeling heeft bereikt, moeten minstens tien deuren van het slot. “Zo gaat dat elke dag, het went”, vertelt hij. In de gevangenis waar Gert Jan werkt is plek voor zo'n 130 criminelen, variërend van fietsendief tot moordenaar. Volgens twee gedetineerden die Klaas op de luchtplaats spreekt, is het leven in de gevangenis geen pretje. “Je gaat hier geestelijk kapot”, zegt een van hen. “Het zwaarste is om alleen op je cel te zitten.”

Deel deze uitzending: