Ik zorg voor mijn broertje en zusje

Ik zorg voor mijn broertje en zusje

Hoe is het wanneer je als twintiger ineens je dromen aan de kant moet schuiven omdat je verantwoordelijk wordt voor de opvoeding van je puberbroertje en -zusje? Chantal (29) en Berti (22) weten hoe dit is. Na het overlijden van hun moeder en de opname van hun stiefvader in een verpleegtehuis vanwege dementie, hebben zij de voogdij over hun halfbroertje en -zusje op zich genomen. En dat is bikkelen. Kristi en Tobie (12) zijn een tweeling. De zorg voor hen brengt flink wat verantwoordelijkheid en zorgen met zich mee. Maar Chantal en Berti hebben na de dood van hun moeder geen moment getwijfeld over de voogdij. 'Het was de laatste wens van ons mam', vertelt Chantal aan Manuel Venderbos. 'Maar, het is wel zwaar. Wij zijn volledig verantwoordelijk, qua opvoeding, verzorging en ook financieel. En, dat is zuur. We krijgen geen enkele financiële steun van de overheid.' Chantal en Berti moeten iedere maand van hun salaris voor de tweeling een flink bedrag opzij leggen. 'Af en toe heb ik ook gewoon zin om lekker een maand met een vriendin op vakantie te gaan, maar dat gaat niet', aldus Chantal. Toch zijn Berti en zij ook trots op het bijzondere gezin dat ze samen vormen.

Kristi en Tobie (12) zijn een tweeling. De zorg voor hen brengt flink wat verantwoordelijkheid en zorgen met zich mee. Maar Chantal en Berti hebben na de dood van hun moeder geen moment getwijfeld over de voogdij. "Het was de laatste wens van ons mam", vertelt Chantal aan presentator Manuel Venderbos. "Maar, het is wel zwaar. Wij zijn volledig verantwoordelijk, qua opvoeding, verzorging en ook financieel. En, dat is zuur. We krijgen geen enkele financiële steun van de overheid.”

Chantal en Berti moeten iedere maand van hun salaris voor de tweeling een flink bedrag opzij leggen. “Af en toe heb ik ook gewoon zin om lekker een maand met een vriendin op vakantie te gaan, maar dat gaat niet", aldus Chantal. Toch zijn Berti en zij ook trots op het bijzondere gezin dat ze samen vormen.

Facts


  • Een kind kost je ongeveer 400 euro per maand. Dit bedrag omvat alle posten, zoals woonlasten, contributies, kleding, voeding en onderwijs.

  • Tot het moment dat je kind 18 jaar is geworden, zijn de totale kosten ongeveer 80.000 euro.

  • "Een kind kost een Porsche", zeggen ze in Duitsland. Bij elkaar opgeteld klopt dit inderdaad aardig (een Porsche Boxter begint bij 62.000 euro).
    Bron: CBS, Nibud.

Deel deze uitzending: