Reageer op: "Ik zorg voor mijn ouders"
Afbeelding van aflevering: Reageer op:

Reageer op: "Ik zorg voor mijn ouders"

Heb je een persoonlijke vraag of reactie voor Marieke of Wendy en Samantha zet die dan onder dit artikel. Wie weet wordt jouw reactie dan behandeld in de podcastuitzending.

 

Meld je nu aan voor de podcast en ontvang dinsdag het radioprogramma op je computer. Daarnaast krijg je automatisch wekelijks een vooruitblik op de komende Jong afleveringen.

"Ik zat in een soort rouwproces, terwijl mijn moeder nog leefde. Maar ik had al afscheid van haar genomen als moeder, ik zorgde immers voor haar, de rollen waren omgedraaid..."

Het is de omgekeerde wereld: als jij zorg draagt voor je moeder in plaats van andersom. In Nederland groeit 1 op de 10 kinderen op met een chronisch zieke of gehandicapte ouder. Mantelzorger kun je op elke leeftijd worden, dus ook als kind. Het overkomt je en je hebt vaak geen keus.

Wendy en Samantha zijn jeugdmantelzorgers, ze zorgen al vanaf hun tienertijd voor hun vader en moeder. Hun vader heeft suikerziekte en ernstige levercirose, hun moeder heeft reuma. Elke dag zijn ze zo'n 2 a 3 uur bezig met het huishouden en het verzorgen van hun ouders. Het kost een hoop vrije tijd. Vooral Samantha heeft moeite met de situatie. En om die situatie even te ontvluchten zit ze regelmatig in de sportschool voor haar grote passie: taiboksen...

Marieke heeft vanaf haar 14e voor haar zieke moeder gezorgd. Haar moeder heeft Multiple sclerose (MS). Alles draait in die tijd om haar moeder. Soms wordt het eigenlijk te zwaar om al die zorgtaken erbij te hebben. Marieke heeft bijna geen tijd voor zichzelf en dat breekt haar op een bepaald moment op....

Mariekes moeder is in januari 2005 overleden. Ze denkt vaak aan haar terug en vraagt zich af hoe haar moeder was voordat ze ziek werd. Eigenlijk heeft Marieke nooit een normale moeder-dochter-relatie gekend.

In Jong vertellen Wendy, Samantha en Marieke over hun leven als jonge mantelzorgers, het missen van een vaderfiguur en het wegcijferen van jezelf....

Deel deze uitzending: