Leven na de dood

Leven na de dood

Lisa en Luuk werden beiden op jonge leeftijd geconfronteerd met de dood. Lisa verloor haar beide ouders aan zelfdoding en Luuk's maatje Roy overleed na een ernstig auto-ongeluk. Manuel Venderbos volgt beide jongeren en ervaart dat het verlies nog altijd grote impact op hun leven heeft.

Toen Lisa (20) tien was, overleed haar moeder. Drie jaar later verloor zij haar vader. Samen met Manuel gaat ze op zoek naar het antwoord op de vraag hoe haar ouders een einde aan hun leven hebben gemaakt. "Nu is het moment aangebroken dat ik dit graag wil weten. Het blijft anders een open wond, die maar niet wil helen."

Luuk (24) is op het nippertje aan de dood ontsnapt. Hij zat in dezelfde auto als zijn maatje Roy, die het ongeluk niet meer kan navertellen. Luuk bezoekt nog iedere week zijn graf en heeft door het ongeluk, net als een aantal vrienden van hem, zelf blijvend hersenletsel opgelopen. Zijn grote droom, aan de slag bij de Landmacht, zal hij nooit meer kunnen realiseren. "Dat accepteren blijft moeilijk. Het is gewoon niet meer zoals vroeger, het plezier en de lol in mijn leven is weg. Het is anders, alles is veranderd."

Facts


  • In 2010 hebben 1600 Nederlanders een einde aan hun leven gemaakt. Zelfdoding concentreert zich in toenemende mate in de middelbare leeftijdsgroep. Voor 15- tot 30-jarigen is het echter de belangrijkste doodsoorzaak.

  • In 2010 overlijden er in de leeftijdscategorie 15-20 jaar 19 jongeren door deelname aan het verkeer in een personenauto. In de leeftijdscategorie 20-30 jaar zijn dat er 68.

  • Van alle Nederlanders die in het verkeer omkomen is zo'n 75 procent man. In de leeftijdsgroep 20 tot 25 jaar ligt het aantal mannelijke verkeersslachtoffers zelfs 6 keer hoger dan het aantal vrouwelijke.

  • Vooral binnen de bebouwde kom wordt veel te hard gereden.
    Jaarlijks betrapt de politie zo'n 1.500.000 Nederlanders op te hard rijden op wegen waar een maximumsnelheid geldt van 30 of 50 km/uur. Ruim 55 procent van alle verkeersongelukken gebeurt binnen die bebouwde kom.


Bron: CBS

 

Deel deze uitzending: