Olympische Spelen

Olympische Spelen

In de aanloop naar de Olympische Zomerspelen in Londen, volgt presentator Manuel Venderbos in JONG twee sporters die voor olympisch goud gaan: judoka Jeroen Mooren en zwemmer Joost Reijns.

Jeroen Mooren (26) stond als vierjarige al op de judomat en is daar nooit meer van af gestapt. In de categorie tot 60 kilo, bewijst hij zich al jaren op internationaal niveau. Zijn leven staat op dit moment volledig in het teken van de Olympische Spelen, die in juli en augustus worden gehouden.

 Manuel bezoekt met Jeroen zijn sportpsycholoog, waar de mentale puntjes op de i worden gezet, én ze spelen samen een potje judo - wat Manuel misschien beter niet had kunnen doen...

Voor Joost Reijns (24) leek olympisch zwemsucces lange tijd in zicht. Zijn voorbereiding verloopt voorspoedig en hij verbetert een aantal keer zijn persoonlijke records. Maar dan krijgt hij, uitgerekend op vrijdag de dertiende, na onderzoek vanwege afwijkende waarden bij een dopingtest, totaal onverwachts de diagnose teelbalkanker.

De mededeling slaat in als een bom; één woord doet zijn hele olympische droom in één keer uiteen spatten. Manuel zoekt Joost op in het ziekenhuis waar hij een chemokuur volgt, en ontdekt zijn gigantische levenslust: "Ik ga niet met m'n hoofd naar beneden in een hoekje zitten, ik wil ook déze wedstrijd winnen."

Update gezondheidssituatie Joost

"De afgelopen week was de week waar ik 4,5 maand op heb gewacht", schrijft Joost Reijns op 10 juni aan de JONG-redactie. "Maandag kreeg ik te horen dat in het weefsel dat weggehaald was, teratoom was gevonden. Dit was ook al het vermoeden, maar zou pas na weefselonderzoek echt duidelijk zijn. Teratoom is een kiemceltumor. Gelukkig ging het om een goedaardige soort en is het radicaal verwijderd. De assistent-arts zei: 'Je bent nu in principe schoon.' De gehele uitzaaiing is weggehaald en de tumormarkers in mijn bloed waren al goed! Ik ben blij dat de periode van behandelingen en onzekerheid erop zit. Niet alleen voor mijzelf, maar ook voor mijn omgeving en dan met name voor mijn ouders en natuurlijk mijn vriendin Yvonne. De steun die ik heb gekregen vanuit heel Nederland, van familie tot onbekenden, is onwijs! Dit deed mij veel goed.


De komende periode bestaat uit rustig trainen. Vanwege de operatie die ik nog heb moeten ondergaan, mag ik nog niets op volle kracht doen. Ik moet mijzelf nu echt doseren en dat is moeilijk. De komende tien jaar sta ik onder controle. Het eerste jaar zal ik elke maand bloed moeten prikken en het komende decennium zal er enkele keren een ct-scan gemaakt worden. Kortom: als er weer iets niet goed zou zitten, dan zijn ze er gelukkig weer snel bij."

Facts


  • Jeroen Mooren heeft zich definitief geplaatst voor de Olympische Spelen, door zilver te winnen op een wereldbekerwedstrijd in Praag.

  • De judoka's onder 60 kilogram komen op zaterdag 28 juli in actie op de Olympische Zomerspelen.

  • Zaadbalkanker (of teelbalkanker) is de meest voorkomende vorm van kanker bij jonge mannen (20 tot 35 jaar oud).

  • In 2010 kregen in Nederland ruim 650 mannen zaadbalkanker. Zelfonderzoek kan je leven redden. Zaadbalkanker is over het algemeen een snel groeiende soort kanker. Als het vroeg wordt ontdekt, is het overlevingscijfer bij zaadbalkanker 99%. Van alle mannen die zaadbalkanker krijgen, is gemiddeld na 5 jaar nog 95% in leven.

Bronnen: Cijfersoverkanker.nl, Zaadbalkanker. Feiten en ervaringen.

 

Deel deze uitzending: