Pedofiel & Misbruikt (1)

Pedofiel & Misbruikt (1)

Per bus gaat Manuel Venderbus langs bij jongeren met een bijzonder verhaal of uiterlijk. Hoe gaan ze om met hun anders-zijn? En hoe reageert hun omgeving? Manuel ervaart het zelf en stapt een dag in het leven van een jongere.

In een tweeluik van JONG duikt presentator Manuel Venderbos in misschien wel het grootste taboe van dit moment: seksuele gevoelens voor  kinderen.

Op zijn vijftiende wordt Koen (begin 20) verliefd op een jongen van acht en weet hij het zeker: ik ben pedofiel. Hij valt op jongens tussen de acht en dertien jaar oud, maar houdt dit jaren stil. Nu voelt hij de behoefte ermee naar buiten te komen: "Pedofielen worden uitgekotst, 'pedofiel' is synoniem geworden voor 'kindermisbruiker'. Maar ik en een flink aantal andere pedofielen met mij, zijn tegen seks met kinderen. Dat geluid moet ook eens worden gehoord."

Manuel bezoekt de bekende neurowetenschapper Dick Swaab. Die stelt op basis van gerenommeerd internationaal onderzoek, dat pedofilie een in de hersenen verankerde geaardheid is waarmee mensen geboren worden.

Ook trekt Manuel op met Bark (29), die jarenlang seksueel werd misbruikt door zijn voetbaltrainer. De dader ging zeer geraffineerd te werk. "Ik zag in hem een vaderfiguur - met mijn eigen vader had ik geen contact meer. Hij maakte misbruik van die situatie. Het misbruik nam heel subtiel steeds grotere vormen aan, waardoor hij tot het uiterste kon gaan." Samen met Manuel gaat Bark terug naar het huis waar hij ontelbare keren werd misbruikt.

"Waarom het vijf jaar lang kon doorgaan? Ik was nog zo jong, kwetsbaar en doodsbang." In de tweede aflevering worden Bark en Koen met elkaar geconfronteerd.

Waarom maakt JONG dit tweeluik?

Voor het verhaal van niet-praktiserende pedofielen is weinig aandacht. JONG vindt het belangrijk deze groep uit de anonimiteit te halen, om zo het onderwerp pedofilie bespreekbaarder te maken en daarmee een eerlijke bijdrage te leveren aan een genuanceerde discussie over dit thema. Met het verhaal van Bark willen we tegelijkertijd laten zien wat de verstrekkende gevolgen kunnen zijn van seksueel misbruik door een pedoseksueel.

Facts


  • Een pedofiel is niet per definitie een pedoseksueel, en een pedoseksueel ook niet per definitie een pedofiel.

  • Slechts 5% van al het pedoseksueel gedrag wordt volgens nrc.next door vrouwen gepleegd.

  • Sinds 2009 bestaat COSA (Cirkel van Ondersteuning, Samenwerking en Aanspreekbaarheid voor zedendelinquenten), een project van Reclassering Nederland waarbij vrijwilligers een kring vormen rondom veroordeelde zedendelinquenten, waaronder pedoseksuelen. Doel is om zedendaders veilig te laten terugkeren in de maatschappij. Het COSA-project is komen overwaaien uit Canada, waar het een groot succes lijkt. Het recidivecijfer onder veroordeelde zedendelinquenten is daar gedaald met 70%.

  • Hagenees Henk Bres bood in september 2011 de Tweede Kamer een petitie aan die oproept tot een verbod op pedofielenvereniging Martijn. Ongeveer 72.000 mensen, onder wie een aantal bekende Nederlanders, tekenden de petitie.

  • De rechtbank in Assen buigt zich op dit moment over het verzoek van justitie om pedofielenvereniging Martijn te verbieden.

      Deel deze uitzending: