Pedofiel & Misbruikt (2)

Pedofiel & Misbruikt (2)

Per bus gaat Manuel Venderbus langs bij jongeren met een bijzonder verhaal of uiterlijk. Hoe gaan ze om met hun anders-zijn? En hoe reageert hun omgeving? Manuel ervaart het zelf en stapt een dag in het leven van een jongere.

In deze aflevering bezoekt Manuel de bekende neurowetenschapper Dick Swaab. Die stelt op basis van internationaal onderzoek dat pedofilie een in de hersenen verankerde geaardheid is waarmee mensen worden geboren.

Bark vertelt wat het misbruik door een pedoseksueel psychisch en lichamelijk met hem heeft gedaan. "Ik was depressief, voelde me zo ellendig dat ik liever sliep dan wakker was." En in de aflevering ook een ontmoeting tussen Bark en Koen, waarbij het onderwerp chemische castratie niet wordt doodgezwegen.

Waarom maakt JONG dit tweeluik?

Voor het verhaal van niet-praktiserende pedofielen is weinig aandacht. JONG vindt het belangrijk deze groep uit de anonimiteit te halen, om zo het onderwerp pedofilie bespreekbaarder te maken en daarmee een eerlijke bijdrage te leveren aan een genuanceerde discussie over dit thema. Met het verhaal van Bark willen we tegelijkertijd laten zien wat de verstrekkende gevolgen kunnen zijn van seksueel misbruik door een pedoseksueel.

Facts


  • Een pedofiel is niet per definitie een pedoseksueel, en een pedoseksueel ook niet per definitie een pedofiel.

  • Slechts 5% van al het pedoseksueel gedrag wordt volgens nrc.next door vrouwen gepleegd.

  • Sinds 2009 bestaat COSA (Cirkel van Ondersteuning, Samenwerking en Aanspreekbaarheid voor zedendelinquenten), een project van Reclassering Nederland waarbij vrijwilligers een kring vormen rondom veroordeelde zedendelinquenten, waaronder pedoseksuelen. Doel is om zedendaders veilig te laten terugkeren in de maatschappij. Het COSA-project is komen overwaaien uit Canada, waar het een groot succes lijkt. Het recidivecijfer onder veroordeelde zedendelinquenten is daar gedaald met 70%.

  • Hagenees Henk Bres bood in september 2011 de Tweede Kamer een petitie aan die oproept tot een verbod op pedofielenvereniging Martijn. Ongeveer 72.000 mensen, onder wie een aantal bekende Nederlanders, tekenden de petitie.

  • De rechtbank in Assen buigt zich op dit moment over het verzoek van justitie om pedofielenvereniging Martijn te verbieden.

Deel deze uitzending: