Volendam, 10 jaar na de brand

Volendam, 10 jaar na de brand

Volendam, 10 jaar naar de brand. Voormalig Jong-presentator Marc Dik volgt Suzan van de Roemer tijdens het fotograferen voor haar expositie 'De kracht van Volendam' en praat met de overlevenden van de ramp: hoe gaat het nu met hen?

De Kracht van Volendam

Tijdens de Nationale Herdenkingsavond in 2001 besteedde het EO tv-programma Jong aandacht aan deze ramp. Ooggetuigen vertelden hun persoonlijke verhaal. Een jaar later praatte presentator Marc Dik met slachtoffers van de brand, drie jonge, sterke Volendammers: Willie, Martin en Tom. De eerste maanden na de ramp was het een kwestie van overleven. Daarna moesten zij opnieuw leren leven. Leven met de brandwonden, leven met een ander uiterlijk en leven met hun beperkingen.

De verhalen van deze jongeren maakten veel indruk op Marc en de kijkers. Zo was er zelfs een anonieme kijker die de jongeren aanbood om met elkaar op wintersport te gaan. Een grote groep slachtoffers vertrok naar de sneeuw en fotografe Suzan van de Roemer reisde met hen mee. Ook zij raakte onder de indruk van de veerkracht van de Volendamse jongeren en opperde het idee voor een  foto-expositie: De kracht van Volendam. 27 Jongeren poseerden speciaal voor haar camera. Nu, 10 jaar na de ramp, bundelen Jong en Suzan de krachten in een Jong-special.

Vanaf 3 december a.s. is in de Melkweg in Amsterdam de nieuwe foto-expositie van Suzan, De Kracht van Volendam - 10 jaar later te zien. Presentator Manuel Venderbos draagt voor deze Jong special één keer het stokje over aan voormalig Jong-presentator Marc Dik. Marc volgt Suzan tijdens het fotograferen voor de expositie en praat met de overlevenden van de ramp: hoe gaat het nu met hen? Hij zoekt een aantal van de jongeren die hem in 2001 zo raakten met hun verhaal opnieuw op. Inmiddels zijn zij geen tieners meer, maar jonge volwassenen die midden in het leven staan. Studeren, een baan, een eerste eigen huis en... verkering. Ook ontmoet Marc de ernstig verbrande Marga. Zij heeft in Peter de liefde van haar leven gevonden en gaat trouwen!

Deel deze uitzending: