Zelfdoding

Zelfdoding

Zelfdoding is onder jongeren doodsoorzaak nummer twee. Nelleke (27) en Ingrid (20) hebben allebei met zelfmoord te maken gehad. In Jong vertellen ze Klaas hoe hun leven door die ene gebeurtenis compleet is veranderd.

Nelleke (27) vond het leven als tiener al pittig. Ze worstelde met grote levensvragen als ‘Waarom leef ik?’ en ‘Waarom gaan er mensen dood?’ Doordat ze nergens met deze vragen terecht kon en op school niet populair was, ontwikkelde Nelleke een enorm minderwaardigheidscomplex. Het leven was te zwaar, concludeerde ze: "Je denkt alleen maar ‘Dit moet nú stoppen, die pijn, de angst." Na 2 mislukte pogingen tot zelfdoding constateerde Nelleke dat ze blijkbaar toch iets van haar leven moest maken. Inmiddels is ze jongerenwerker bij Youth for Christ en spreekt ze veel jongeren.

Ingrid (20) verloor op 13-jarige leeftijd haar drie jaar oudere broer Ruben aan zelfdoding: ”Hij zei altijd ‘Ik maak een eind aan mijn leven’ en ik riep altijd ‘Nee!’. Dan zei hij ‘Ik doe het ook niet, want jij kunt niet zonder mij’. Nou, dat hebben we gemerkt.” Vanaf dat moment stond Ingrid’s leven op z'n kop. Boosheid, verdriet en teleurstelling wisselen elkaar nog steeds af, maar toch heeft ze het gemis van Ruben inmiddels een plek kunnen geven. In deze Jong-aflevering laat ze Klaas zien hoe moeilijk deze weg voor haar is geweest. En: hoe ze nog steeds met de ‘waarom’-vraag zit.

Boek

Vanaf 23 mei 2011 ligt ook het Jong Mediaboek over zelfdoding in de winkel. In het boek staan tips en ervaringsverhalen van jongeren uit deze aflevering. Ook is de dvd met deze en een eerdere Jong-aflevering over zelfdoding bijgesloten. Scholen kunnen het lespakket dat in het boek is opgenomen, gebruiken voor lessen over suïcidale gedachten bij leerlingen en wat te doen na een zelfdoding in de klas.

Bestel het Jong mediaboek

Facts

  • In 2009 pleegden 183 jongeren in de leeftijdsgroep 15 tot 30 jaar zelfmoord.
  • Een jaar eerder waren dat er nog 170.
  • Psychische problemen, vooral depressies, zijn in de meeste gevallen de oorzaak.
  • +/- 4 zelfdodingen per dag in Nederland.
  • Het aantal mannen dat zelfdoding pleegt is ruim 2x zo hoog als bij vrouwen.

Deel deze uitzending: