Zij versteent, zij valt uit elkaar

Zij versteent, zij valt uit elkaar

Manuel ontmoet Jolanda (23) en Astrid (16). Bij Jolanda zitten al haar gewrichten zo los zitten dat ze constant uit de kom schieten. Bij Astrid groeien de botten juist langzaam aan elkaar, waardoor haar lichaam versteent.

Astrid heeft de uiterst zeldzame ziekte Fibrodysplasia Ossificans Progressiva (FOP). Dit betekent dat haar lichaam extra bot aanmaakt, waardoor gewrichten vastgroeien. Er is niets aan te doen, opereren maakt de situatie zelfs erger. Ondanks dat haar rechterkant vastzit en ze niet kan zitten, staat Astrid vrolijk in het leven. Manuel zoekt haar op in België.

Als kind had Jolanda soms op rare plekken bulten die pijn deden. Maar als ze er een flinke klap op gaf of tegen een deurpost rende, verdween de bult en ging ze over tot de orde van de dag. Vanaf haar 18e word de pijn steeds erger en ruim twee jaar geleden blijkt dat Jolanda het Ehler Danlos Syndroom (EDS) heeft. Een bindweefselziekte waardoor bij de kleinste beweging haar gewrichten uit de kom schieten. 'Als ik hard nies, nies ik mijn schouder uit de kom.'
Manuel ontmoet haar en haar EDS-vriendinnen, gekscherend de bouwpakkettenclub genoemd, bij een helikoptervlucht en of ze daar zonder brokken uitkomen, zie je vanavond!

Deel deze uitzending: