Annie Terpstra, mem in Malawi

Annie Terpstra, mem in Malawi

Malawi is een heel arm land dat geteisterd wordt door een ongekende aidsepidemie. Het land is inmiddels op de kaart gezet door popster Madonna. Tijdens haar zoektocht naar een adoptiekind bezocht zij de Nederlandse Annie Terpstra. Deze vrouw is de oprichtster van een aantal kinderhuizen en dorpen in Malawi. Na een bewogen leven is Annie in 1998 de dingen gaan doen die ze altijd al had willen doen ....

Annie Terpstra wordt in de oorlog in Friesland geboren als de oudste dochter uit een gezin van vijf kinderen. Volgens haar eigen zeggen is ze een ondeugend kind. Haar moeder zit met de handen in het haar en als Annie zestien jaar is, besluiten haar ouders dat ze het huis uit moet.
Annie gaat werken in Zon en Schild, een psychiatrisch ziekenhuis in Amersfoort. Annie heeft het daar goed naar haar zin totdat ze een van haar patiënten aantreft die zichzelf heeft opgehangen. De jonge leerling-verpleegkundige raakt hierdoor met zichzelf in de knoop. Dit leidt er toe dat Annie zelf suïcidaal wordt. Op allerlei manieren probeert ze zich van het leven te beroven.
Na die moeilijke tijd vertrekt ze naar Engeland als au-pair. Ze komt een rijke man tegen en na drie maanden trouwt ze met hem. Ze krijgen vier kinderen, maar het huwelijk is vanaf de eerste dag geen succes. De huwelijksreis brengt hen naar Zuid-Afrika waar haar man een hoge positie krijgt in het bedrijfsleven.
Na haar echtscheiding komt ze een arme pastor uit Malawi tegen. Een hele aardige man maar Annie ziet een huwelijk met hem niet zitten omdat Malawi een ontwikkelingsland is. Maar pastor Lewis houdt vol en uiteindelijk komt Annie in een aftands huis bij Blantyre in Malawi terecht. Ze houdt 's nachts haar sokken aan omdat ze bang is dat een van de vele ratten aan haar tenen gaat knagen.
Annie en Lewis hebben een goed huwelijk, maar aan die mooie tijd komt snel een eind als Lewis' kinderen jaloers zijn en denken dat Annie erop uit is om het land van Lewis te erven. Het gonst van de geruchten en roddels en het hele dorp wordt opgehitst door de oudste dochter van Lewis. Annie's leven is niet meer veilig. Als ze op een gegeven moment onder haar bed ligt terwijl ze wordt omsingeld door vijftig wilde mannen en vrouwen met messen en bijlen, denkt ze dat haar einde is gekomen. Niets is minder waar!
Na een lange herstelperiode in Johannesburg komt Annie sterker terug dan ooit. Ze krijgt een baby met aids in haar armen gedrukt en dan weet ze dat er voor haar nog een geweldige taak is weggelegd.
Durft Annie het aan om terug te gaan naar het land van Lewis, waar zoveel is gebeurd? Hoe moet ze verder met zijn kinderen die haar bijna vermoord hebben? Kan ze van Lewis blijven houden na alles wat ze heeft meegemaakt?

Op 14-02-2008 (Ned. 2, 17.09 uur)besteedt het programma Nederland Helpt ook aandacht aan het werk van Annie Terpstra. Annie is is deze aflevering 'De Helpende Hollander'.

Deel deze uitzending: