Annie Terpstra, mem in Malawi

Malawi is een heel arm land dat geteisterd wordt door een ongekende aidsepidemie. Het land is inmiddels op de kaart gezet door popster Madonna. Tijdens haar zoektocht naar een adoptiekind bezocht zij de Nederlandse Annie Terpstra. Deze vrouw is de oprichtster van een aantal kinderhuizen en dorpen in Malawi. Na een bewogen leven is Annie in 1998 de dingen gaan doen die ze altijd al had willen doen ....

Annie Terpstra wordt in de oorlog in Friesland geboren als de oudste dochter uit een gezin van vijf kinderen. Volgens haar eigen zeggen is ze een ondeugend kind. Haar moeder zit met de handen in het haar en als Annie zestien jaar is, besluiten haar ouders dat ze het huis uit moet.
Annie gaat werken in Zon en Schild, een psychiatrisch ziekenhuis in Amersfoort. Annie heeft het daar goed naar haar zin totdat ze een van haar patiënten aantreft die zichzelf heeft opgehangen. De jonge leerling-verpleegkundige raakt hierdoor met zichzelf in de knoop. Dit leidt er toe dat Annie zelf suïcidaal wordt. Op allerlei manieren probeert ze zich van het leven te beroven.
Na die moeilijke tijd vertrekt ze naar Engeland als au-pair. Ze komt een rijke man tegen en na drie maanden trouwt ze met hem. Ze krijgen vier kinderen, maar het huwelijk is vanaf de eerste dag geen succes. De huwelijksreis brengt hen naar Zuid-Afrika waar haar man een hoge positie krijgt in het bedrijfsleven.
Na haar echtscheiding komt ze een arme pastor uit Malawi tegen. Een hele aardige man maar Annie ziet een huwelijk met hem niet zitten omdat Malawi een ontwikkelingsland is. Maar pastor Lewis houdt vol en uiteindelijk komt Annie in een aftands huis bij Blantyre in Malawi terecht. Ze houdt 's nachts haar sokken aan omdat ze bang is dat een van de vele ratten aan haar tenen gaat knagen.
Annie en Lewis hebben een goed huwelijk, maar aan die mooie tijd komt snel een eind als Lewis' kinderen jaloers zijn en denken dat Annie erop uit is om het land van Lewis te erven. Het gonst van de geruchten en roddels en het hele dorp wordt opgehitst door de oudste dochter van Lewis. Annie's leven is niet meer veilig. Als ze op een gegeven moment onder haar bed ligt terwijl ze wordt omsingeld door vijftig wilde mannen en vrouwen met messen en bijlen, denkt ze dat haar einde is gekomen. Niets is minder waar!
Na een lange herstelperiode in Johannesburg komt Annie sterker terug dan ooit. Ze krijgt een baby met aids in haar armen gedrukt en dan weet ze dat er voor haar nog een geweldige taak is weggelegd.
Durft Annie het aan om terug te gaan naar het land van Lewis, waar zoveel is gebeurd? Hoe moet ze verder met zijn kinderen die haar bijna vermoord hebben? Kan ze van Lewis blijven houden na alles wat ze heeft meegemaakt?

Op 14-02-2008 (Ned. 2, 17.09 uur)besteedt het programma Nederland Helpt ook aandacht aan het werk van Annie Terpstra. Annie is is deze aflevering 'De Helpende Hollander'.

video

25 Reactie(s)

peter

Ze bedoelt hetgoed, maar worden deze kids nou opgevoed om er altijd te blijven of worden ze klaargestoomd om een normaal leven te gaan leiden in malawi en het land te helpen opbouwen.En het 'tzal je maar gebeuren' is ook niet zo echt van toepassing; zo slecht heeft ze het niet toch?

Anita

Geweldig initiatief Annie! Het lijk mij heel bijzonder om eens een maand bij je te komen kijken en met de kinderen op te trekken. Waar kan ik een financiele donatie doen? groeten Anita anita.aarts@orange.nl

Jan Meijs

Bijzonder bijzonder. Ook echt bemoedigend dat ze "haar" mensen motiveert om zichzelf te helpen. Ik wens haar alles succes.

Dries Kerstjens

Beste Annie Terpstra, Ik ben Dries Kerstjens uit Venlo. Een prachtig verhaal, Annie. Zelf heb ik ook veel meegemaakt rondom mijn gezondheid. Graag zou ik daarover met jou in kontakt willen komen, over hoe ik de Heer heb leren kennen en Hij mij genezen heeft. Je kunt je reaktie sturen naar de.kers@tiscali.nl

ismara khan

Toevallig kwam ik op deze uitzending en bleef het helemaal afkijken. Heel heel mooi programma heel dapper wat zij doet. Tegen al de tegenslagen ik begon zelf ook te huilen toen want het ontroerde me echt haar verhaal. Ik heb van dit programma echt geleerd geloven in god en jezus en doorgaan in het leven ook al waren er tegenslagen. Ze is heel gelukkig dat ze andere mensen kan helpen god zal haar in het hiernamaals een plek geven in het paradijs. Het is heel goed om een arme te helpen. Heel veel sterkte.

Lien

Wat een geweldig mooie uitzending! Geweldig om te zien hoe ze dit door de kracht van God kan en mag doen! Annie ik heb ontzettend veel respect en vooral veel bewondering voor je! Door het hele programma komt 1 ding heel duidelijk naar voren en dat is: GOD staat op nummer 1 en zonder hem kun je niets!! Ik ga van de zomer zelf een werkvakantie doen. Door dit programma word het weer bevestigd dat het de tijd er voor is!! Ga door met het werk!

T.Klijnstra

Ik was op mijn werk als particuliere verpleegkundige en zag bij toeval de documentaire van Annie Terpstra.Ik herkende zoveel in haar.Dat liefdevolle ,zakelijke ,toch doorgaan ondanks de moeilijk heden en ook weer het accepteren.Geweldig.Ik heb vertrouwen in haar werk en wil haar graag steunen

Heleen Michielsen

Ik voelde mij heel ontroerd door jou programma,ik herken je ervaringen,en hoe dapper je alles om heb weten te zetten naar liefde.Ik heb diep respect voor je.En vind je een geweldige vrouw met een heel goed voorbeeld,voor mensen die hun leven om kunnen zetten naar liefde,ipv haat,en er liefdevol werk mee kunnen doen voor andere mensen,die je nodig hebben.Mijn hart en ziel liggen ook bij een bepaalde doelgroep. Door van de ander te houden,leren ze van zich zelf houden,dat is heel belangrijk,en God steunt ons erbij. een lieve groet

Urk

Gods Zegen en we zullen voor je bidden.

Stichting Kondanani Nederland

Beste mensen, De Stichting Kondanani Nederland is, evenals velen van u, erg onder de indruk van de documentaire over Annie en haar werk in Malawi. Wij willen daarom ook langs deze weg alle medewerkers van de EO bedanken die dit mogelijk hebben gemaakt en hebben gerealiseerd. We noemen daarbij geen namen omdat we dan zeker mensen vergeten... Ook alle mensen die hebben gereageerd (of nog gaan reageren) door middel van een schrijven, maar zeker ook hen die een donatie hebben gedaan of sponsor zijn geworden, bedanken wij hartelijk voor hun belangstelling. We hebben gemerkt dat er een aantal mensen zijn die vragen hebben over Kondanani. Wij willen hen graag uitnodigen om met ons in contact te treden. Op onze website www.kondanani.nl kunt u de contactgegevens terugvinden. En ja, er is (al jaren) een bankrekeningnummer... Nogmaals iedereen bedankt!! het bestuur van de Stichting Kondanani Nederland www.kondanani.nl