Van Rossem in Amerika

Maarten van Rossem onderzoekt op welke manier Amerika gelooft. Gods own country, zo noemt de VS zichzelf. Amerika is daadwerkelijk machtig en gebruikt zijn positie tegen het kwaad. Maar hoe verbinden christelijke Amerikanen dat met hun vele oorlogsslachtoffers, talloze zwervers en overvolle gevangenissen? Hoe leggen zij Van Rossem uit dat ze én christelijk én de grootste consumenten van deze wereld zijn? Dat ze zoveel risico nemen dat ze zelfs een wereldwijde financiële crisis veroorzaken? Van Rossem reist door de verschillende staten en spreekt vele inwoners. Ook zijn persoonlijke ervaringen komen aan het licht: verandert zijn begrip voor de denkwijze van de Amerikanen?

In deze aflevering in ijskoud New York duwt hij de winkelwagen van een dakloze, stapt met winkelend publiek over zwervers bij Macy’s en sneeuwt in als hij een taxi naar The Bronx neemt.

Hij eet in een soupkitchen, haalt in een schoolbus kansloze kinderen op en ontmoet ook filmster Duffy op de beurs van Wallstreet.

In NY onderzoekt hij hoe in een christelijk land als Amerika 30.000 zwervers in NY kunnen bestaan en of Obama een Change kan brengen in de oneerlijke verdeling tussen arm en rijk.

video

40 Reactie(s)

Jos

Het spijt me te moeten zeggen, maar ik denk dat de heer van Rossem, door een antie America bril dit programma maakt. Ik heb namelijk +/- 5 jaar in de USA gewoond nu woon ik in Europa ( niet in Nederland )en ik zie veel meer armoede dan ik de US. Er is veel armoede ja dat klopt, maar hier is het niet minder eerder meer !! Maar het is makkelijk praten voor de heer Van Rossem vanuit zijn Herenhuis in Utrecht Maak eens een ronde door Europa Van Rossem en uw ogen zullen open gaan. Als u teminste niet zo bevooroordeeld ben.

Rein

Een heel pakkend programma met de juiste man, van Rossum, in het programma. Ik zie uit naar de volgende aflevering!

DhyanWillem

Wat een prachtige aflevering van Van Rossum in Amerika. Van Rossum is een gouden keus. Hij kent Amerika door en door; en het enigszins onderkoelde, licht ironische commentaar af en toe maakt dat het nergens sentimenteel wordt, terwijl zijn betrokkenheid en verontwaardiging over bv.de armoede duidelijk voelbaar is. Zoals hij die chauffeur van de zondagschoolbus portretteert is prachtig en met respect. Mooie serie, EO en van Rossum een goede keus!

Rob

@Marc Volgens de Daklozenmonitor 2006 zijn er zéker 1863 daklozen(Nachtopvang+buitenslapers)en hiermee moet ik mijn percentage inderdaad bijstellen op: R'dam Daklozern 0,32% v/d bevolking Persoonlijk geloof ik dat de realiteit(onofficiële cijfers) hogere percentages zal opleveren, maar zelfs deze cijfers zijn duidelijk hoog genoeg om te stoppen met de vinger te wijzen naar de USA wat het daklozenprobleem betreft.

Bert

Heb na zien van tweede aflevering deel een vanavond via Uitzending Gemist bekeken. Door die grote ogen van Maarten naar Amerika kijken werkt heel aanstekelijk. Het komt door het tempo en de vorm niet tot echte gesprekken. Da's jammer, maar tis een boeiend kijkspel met complimenten aan de cameraman en de montagemakers. En dat de gemiddelde christen niet op Obama stemt, doet bijna ouderwets aan. Mijn ouders stemden lang geleden KVP, want ze waren katholiek. In Europa is Jezus wat linkser uitgevallen uiteindelijk . . .

marc

Rob, het percentage in Rdam is gebaseerd op het aantal mensen dat heeft aangeklopt bij de maatschappelijke opvang. Hier zitten ook mensen tussen die maar kort dakloos waren of Rdam hebben verlaten. Het aantal mensen dat langer dan 50 dagen dakloos is, wordt geschat op 1.100. Dan wordt het 0,18%

Reggie Stutzman

An amazing journey through the different channels of American sub-cultures from New York City. America is in bad shape, both politically and individually if we keep taking God out of out daily agendas and lofting ourselves upon the moutain saying we're god instead.

Rob

een goed programma als je van MTV houdt.. Veel druk geknip in de editing met veel te veel muziek dat binnen eke minuut er doorheen moest gallen. Is leuk voor eventjes maar begint snel te irriteren. Wat is er mis om gewoon de geluiden te laten horen die tijdens de opnamen opgenomen zijn?

Rob

Herstel: Rotterdam aantal Daklozen: 0,64% v/d bevolking Het wordt tijd dat Nederlanders onkruid gaan maaien in eigen tuin voordat ze het onkruid in de USA met patserige vingers aanwijzen. May GOD bless the USA!

Rob

De onwetendheid(of is het arrogantie?)van hooghartige Nederlanders komt ook in deze aflevering weer naar voren. Na circa 41.23 minuten besluit dhr. Adriaan van de Knaap zomaar uit te spreken over het onderwerp daklozen: "in A'dam heb je er een paar maar dat is meer de uitzondering". Even wat cijfers: New York City Daklozen: 0,36% v/d bevolking. R'dam Daklozen: 0,79% v/d bevolking. A'dam Daklozen: 0,34% v/d bevolking. Utrecht Daklozen(woonplaats dhr. Van Rossum): 0,35% v/d bevolking. Misschien krijgt dhr. Van Rossum, na het lezen van dit commentaar, de neiging om in Nederland(Utrecht b.v.) eens wat onkruid aan te wijzen i.p.v. in de USA? Overigens zijn het óók in Nederland vaak Christelijke organisaties die zich om daklozen bekommeren......