Icon--search Icon--video Icon--play Icon--pause Icon--twitter Icon--facebook Icon-navIcon Icon--arrowLeft Icon--arrowRight Icon--audio Icon--photo icon--tag Icon--radio icon--contact volume-off Icon--volume-up

Doe de Grote Kerst Quiz

Hoe goed ken jij het échte kerstverhaal?

Hoe goed ken jij het Bijbelse verhaal over de geboorte van Jezus? Noem je antwoorden in de reacties hieronder.

 

…en de winnaar van De Grote Kerst Quiz is Ankie! Zij wint wint het boek '#Jezus: een kennismaking voor moderne mensen' van Reinier Sonneveld. 

1. In welk seizoen werd Jezus geboren?

A. lente
B. zomer
C. herfst
D. winter
E. onbekend

Antwoord: A
De herders waren buiten, dus het was waarschijnlijk lente.

2. Hoe reisde Maria naar Bethlehem?

A. Jozef droeg haar
B. ze liep zelf
C. ze zat op een ezel
D. gedragen door engelen
E. onbekend

 

Antwoord: E
Op veel afbeeldingen zit Maria op een ezel. Dat zou kunnen, maar het staat nergens.

3. Waarom vonden ze geen plek?

A. alle herbergen zaten vol
B. er was te veel familie van Jozef
C. Herodes jaagde ze op
D. onbekend

Antwoord: B
Er staat er dat ‘er geen plaats was in de kataluma’ – een woord voor de huiskamer die gewoonlijk op de eerste verdieping zat. Het lijkt erop dat ze in Bethlehem waren omdat Jozef daar oorspronkelijk vandaan kwam en ze bij familie konden logeren. Maar in een huiskamer heb je weinig privacy voor een bevalling, dus verhuisden ze daarvoor een verdieping lager.

4. Waar werd Jezus geboren?

A. in een huis
B. in een stal
C. in een kribbe
D. in een grot
E. onbekend

 

Antwoord: A
Waarschijnlijk niet in een stal dus, maar op de begane grond van dat huis van Jozefs familieleden. In die tijd konden daar de dieren in en uit lopen en stonden er ook voerbakken. In een schoon exemplaar werd Jezus gewiegd.

5. Hoeveel wijzen uit het oosten waren er?

A. twee
B. drie
C. vier
D. vijf
E. onbekend

 

Antwoord: E
Er staat nergens hoeveel er kwamen, laat staan dat ze Caspar, Melchior en Baltasar zouden heten. Dat het er drie waren, is onterecht afgeleid van het feit dat ze drie cadeaus gaven: goud, wierook en mirre.

6. Hoe reisden de wijzen uit het oosten?

A. te voet
B. te paard
C. te kameel
D. onbekend

 

Antwoord: D
Kamelen waren in die tijd al wel een populair vervoermiddel, maar de Bijbel noemt ze niet. Wel profeteerde Jesaja eeuwen eerder: ‘Koningen laten zich leiden door jouw licht en stromen naar je toe… Op kamelen komen ze, beladen met wierook en goud…’

7. Wat was het beroep van de wijzen uit het oosten?

A. astroloog
B. koning
C. wijsgeer
D. onbekend

 

Antwoord: A
De Bijbel gebruikt een woord dat in onze tijd ‘astroloog’ betekent.

8. Wie kwam er op kraambezoek die eerste nacht?

A. niemand
B. de herders
C. de wijzen uit het oosten
D. de herders én de wijzen uit het oosten
E. onbekend 

Antwoord: A
De herders kunnen ook prima overdag zijn gekomen en die astrologen zijn pas maanden later gearriveerd. Veertig dagen na de geboorte reisden Jozef en Maria namelijk nog met hun kindje naar Jeruzalem op en neer (om hem in de tempel op te dragen) en dat zouden ze vast niet hebben gedaan als die astrologen al hadden gehoord van Herodes’ moorddadige plannen en dat hadden doorgeseind.

Geef een reactie

Om reacties te kunnen lezen en/of schrijven moet je toestemming geven voor het plaatsen van cookies.
Klik hier als je toestemming geeft voor het plaatsen van cookies bij het bezoek aan de websites van de Nederlandse Publieke Omroep. Of pas hier je cookie-instellingen aan.