Icon--search Icon--video Icon--play Icon--pause Icon--twitter Icon--facebook Icon-navIcon Icon--arrowLeft Icon--arrowRight Icon--audio Icon--photo icon--tag Icon--radio icon--contact volume-off Icon--volume-up

Goot500: 10 keer inspiratie

Wie moet ik eigenlijk nomineren?

Best leuk natuurlijk, die Goot500, maar wie moet ik eigenlijk nomineren? Wij merken dat het helpt om andere genomineerden te zien. Daarom bij deze een lijst van tien mensen die de wereld een beetje eerlijker maken.

1. Maurits Groen
What’s in a name! Stond op 1 in de Duurzame 100 van Trouw met WakaWaka: veilige lampjes die dankzij zonne-energie twee nachten werken. 200.000 WakaWaka’s verlichten ‘s nachts de donkere vluchtelingenkampen. Zo verbindt Maurits duurzaamheid met noodhulp.

2. Lubbert Schenk
Deze Urker liet 1644 zonnepanelen plaatsen op het dak van zijn visverwerkingsbedrijf, waardoor zij evenveel groene stroom produceren als verbruiken. In zijn fabriekshallen schijnt LED-verlichting en een CO2-installatie voorziet in de koeling.

3. Sunita Biharie
‘Rutte heeft bezwaar tegen de term armoede. Nou makker, ik heb bezwaar tegen armoede!’, twitterde Sunita. Na haar heftige jeugd is ze nu ambassadeur bij stichting Zwerfjongeren Apeldoorn, die bijvoorbeeld etentjes voor zwerfjongeren organiseert. 

4. Debby Harting-Koning
Een jongedame die via Bij-1 (een moeder- en kindcentrum) jonge achterstandsgezinnen helpt: voor kinderen is er genoeg speelgoed, voor tieners is er club en op de lunchgroep leren moeders hoe je gezond én gezellig met elkaar kunt eten.

5. Jan Wolsheimer
In preken en op zijn weblog Eeuwigheid.nl laat deze baptistenvoorganger zien hoe je gehoor kunt geven aan Jezus’ boodschap. Zo viert hij zijn verjaardag alleen voor mensen die bijna nooit op feestjes komen.

6. Pieter Derks
In zijn cabaretshows en columns op NPO Radio 1 vestigt hij regelmatig de aandacht op onrecht, zoals de bizarre werkomstandigheden in de kledingindustrie.

7. Guus Kessler
Zou in het spoor van zijn vader topman bij Shell zijn geworden, maar nadat Christus aan hem was verschenen, werd hij zendeling in onder andere Costa Rica. Oprichter Nederlands Bijbelinstituut, dat Bijbels vertaalt en verspreidt.

8. Salim Munayer - Israël en de Palestijnse gebieden
Jezus leerde hem Israëli`s en Palestijnen met elkaar te verzoenen, bijvoorbeeld door jongeren uit beide kampen met elkaar op vakantie te sturen. Zoals een deelnemer zei: “Ik heb hier geleerd lief te hebben.”

9. Frits Rouvoet
"Ik ben niet geïnteresseerd in je lichaam; ik wil weten wie jij bent," zegt hij tegen prostituees op de Wallen. Hij knoopt praatjes met hen aan en helpt als ze uit het wereldje willen stappen – bijvoorbeeld met een baan.

10. Hans de Rie
Oud-katholieke ‘city-pastor’ biedt armen, ouderen en zieken, gelovig of ongelovig, in Rotterdam een luisterend oor om hun eenzaamheid te doorbreken. "Altijd en altijd, in volstrekte bescheidenheid," aldus de nomineerder.

De Goot500 is een magazine met 500 mensen die de wereld eerlijker en mooier maken, met een knipoog naar de bekende lijst met rijken: de Quote 500. Lees ook: 'Wat is de Goot500?'

Deel dit artikel: