Icon--search Icon--video Icon--play Icon--pause Icon--twitter Icon--facebook Icon-navIcon Icon--arrowLeft Icon--arrowRight Icon--audio Icon--photo icon--tag Icon--radio icon--contact volume-off Icon--volume-up

Waarom ik straatdokter Co nomineer

'Co is veel te koppig om een braaf leven te leiden'

De redacteuren die meewerken aan de Goot500 vertellen wie ze hebben genomineerd en waarom.

Ik heb hem in de lijst met nominaties al voorbij zien komen en nomineer hem zelf ook: Co van Melle (1936), daklozenarts en vredesactivist in hart en nieren. Co raapt kapot gevallen mensen weer bij elkaar, zou je kunnen zeggen. Momenteel zijn dat vooral statusloze vluchtelingen. Hij helpt ze aan praktische zaken als onderdak, eten of een fiets, en als de vluchtelingen iets aan hun lijf en leden mankeren, kunnen ze gratis bij Co terecht.

'Co is te koppig om een braaf leven te leiden'

Vet pensioen
“Ik heb nog nooit met zoveel plezier mijn vak uitgeoefend,” vertelde hij me toen ik hem interviewde voor mijn interviewserie met ‘oude, wijze gelovigen’ in opiniemagazine De Nieuwe Koers. Wijs en gelovig is Co zeker, maar oud? Enkel qua leeftijd. Zijn leven is boeiender en uitdagender dan dat van vele jonge honden (zoals ik, misschien?).

“Blijf in je onbekende of onvriendelijke omgeving en vlucht niet naar een knusse bedoening,” zei hij ook. Hij is er het levende voorbeeld van. Met zijn opleiding had ‘ie een glansrijke carrière kunnen hebben, met een vet pensioen. Hij zou zijn dagen nu kunnen slijten met het lezen van drie kranten en talloze museumbezoekjes. Maar hij is te koppig – te veel Co – om een braaf leven te leiden.

Inhakken op straaljagers
Zo regelde hij als arts eens een vakantie naar Italië voor een demente man die eigenlijk zijn dementenafdeling niet af mocht, maar dolgraag nog één keer naar Italië wilde. Zo was Co. Bij wijze van protest met bijlen inhakken op straaljagers die Koerden zouden gaan bombarderen. Zo was Co. Te koppig om zich neer te leggen bij onrecht dat op zijn pad komt. Nu woont hij in een eenvoudig flatje en regelt een fietsslot als een vluchteling hem daar om vraagt. Zo is Co.

Daarom nomineer ik Co van Melle voor de Goot500.


Tekst: Wilfred Hermans

Deel dit artikel: