Icon--search Icon--video Icon--play Icon--pause Icon--twitter Icon--facebook Icon-navIcon Icon--arrowLeft Icon--arrowRight Icon--audio Icon--photo icon--tag Icon--radio icon--contact volume-off Icon--volume-up

Wat is de Goot500?

'Een lijst met grote en kleine rechtbrengers’

Mensen die de wereld eerlijker maken, bestaan ze nog? In het najaar komt de Goot500 uit, een lijst met vijfhonderd voorbeelden van ‘rechtbrengers’. Op deze website kun je mensen nomineren.

Wat is de Goot500?
Goot500-hoofdredacteur Marco van der Straten: “De Goot500 is een lijst van mensen die groot en klein onrecht bestrijden. Drie jaar geleden bracht ontwikkelingsorganisatie Tear deze lijst voor het eerst uit, met een knipoog naar de bekende gouden lijst met rijken: de Quote 500. Eind oktober verschijnt de lijst voor de tweede keer, nu als initiatief van Tear en de EO.”

Welk verhaal moet echt gehoord worden? Nomineer iemand die jou inspireert!

Waarom maken jullie dit?
“We slagen er in onze samenleving vaak onvoldoende in eerlijk te delen van wat we hebben gekregen. Gelukkig zijn er veel mensen die zich met hart en ziel inzetten om iets goeds te doen voor anderen; mensen die verder kijken dan hun eigen geluk. Die verhalen willen we vertellen, zodat ze anderen inspireren in hun eigen omgeving recht te doen. We geloven dat we zo iets laten zien van hoe God de wereld heeft bedoeld.”

Hoe werkt het?
“Tot 1 augustus 2016 kan iedereen iemand die groot of klein onrecht bestrijdt nomineren voor de lijst. Dat mag gaan om bekende namen, maar we zijn juist ook op zoek naar kleine verhalen, zoals je zus die al jarenlang als mantelzorger voor haar buurvrouw zorgt, of een gemeentelid dat zich inzet voor gevangenen. Vanaf begin juli gaat onze redactie aan de slag met de nominaties. Uit alle inzendingen, en eigen research, stellen we vervolgens de lijst samen. Die verwerken we in een magazine waarin we de lijst van vijfhonderd namen opnemen én veel hoopvolle verhalen vertellen. In oktober verschijnt de Goot500 als bijlage bij EO Visie, gaat naar alle Tear-donateurs en is gratis aan te vragen als je iemand nomineert."

Vraag nu alvast een gratis Goot500 aan.

Deel dit artikel: