tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
2Doc: A Haunting History

2Doc: A Haunting History

Woensdag 28 september om 22.55 uur op NPO 2

Als kind ontvluchtte Anuol de burgeroorlog in het zuiden van Soedan. Nu keert hij als advocaat terug naar zijn nieuwe vaderland om zijn vicepresident ter verantwoording te roepen voor diens oorlogsmisdaden tijdens de bevrijdingsstrijd. Maar een nieuwe burgeroorlog dwingt Anuol opnieuw te vluchten. Lukt het hem hoop te houden op rechtvaardigheid en verzoening en een vreedzame toekomst voor zijn land?

Dankzij de steun van hulpverleners, die zich in de verschillende kampen in Kenia over de jonge Anuol ontfermden, kreeg hij de kans in Engeland zijn rechtenstudie af te maken. Nu keert hij als jonge, ambitieuze advocaat terug naar zijn geboorteland, het inmiddels zelfstandig geworden Zuid-Soedan. Getekend door het trauma van het oorlogsgeweld dat hem als kind trof, wil hij zich inzetten voor de strijd voor de mensenrechten en de erkenning van slachtoffers van oorlogsmisdaden tijdens de bevrijdingsoorlog. Daarbij ziet hij de wet als de enige weg naar ​​duurzame vrede in het land. Maar zijn westerse opleiding botst met de opvattingen van zijn landgenoten. Terwijl Anuol overtuigd is van de helende kracht van rechtvaardigheid door rechtspraak, willen de anderen het verleden juist laten rusten. Wanhopig probeert hij zijn collega’s en zijn vrienden ervan te overtuigen dat er geen verzoening zonder waarheid en gerechtigheid kàn zijn. Voor die overtuiging is geen ruimte in het uiterst gespannen Zuid-Soedan en dat besef brengt Anuol op de rand van een zenuwinzinking.

Rechtvaardigheid
Terwijl een nieuwe bloedige burgeroorlog uitbreekt en Anuol voor dezelfde kogels moet vluchten als toen hij een kind was, glijdt het jongste land ter wereld dieper de afgrond in. Anuol worstelt om zijn ​​positieve kijk op een nieuwe, hoopvolle toekomst voor Zuid-Soedan te behouden. Gesterkt door het verhaal van zijn inspirerende moeder, die met de dood voor de ogen tegen alle verwachtingen in het noodlot overwon, probeert hij berusting te vinden in het land dat zijn leven verscheurde, maar dat niettemin zijn vaderland is. Zal Anuol’s ideaal van rechtvaardigheid ooit werkelijkheid worden?

Aansluitend aan de uitzending op NPO 2 wordt op het digitale themakanaal NPO-Cultura een nagesprek met de makers uitgezonden, getiteld Regisseur aan de Keukentafel.

Regie en productie: Femke van Velzen & Ilse van Velzen; camera: Rogier Timmermans (DOP), Stefano Bertacchini; research & scenario: Bibi Bleekmolen, Femke van Velzen & Ilse van Velzen; montage: Paul de Heer (NCE), muziek & geluidsontwerp: Jeroen Goeijers; eindredactie IKONdocs: Margje de Koning.

A Haunting History (2016/70’) kwam tot stand met steun van het Nederlands Filmfonds, Production Incentive en CoBO. De film is een productie van IFProductions in coproductie met IKONdocs, DR en TVOntario, met steun van Bertha/Britdoc Foundation, Good Pitch, Stichting Democratie & Media, Free Press Unlimited en Cinema Delicatesse.

In verband met het overlijden van Simon Perez is een aflevering van College Tour herhaald en is de uitzending van A Haunting History vervallen.

Contactpersoon Pers

Ilonka van Heusden
M. 06 22 46 63 95
E. ilonka.van.heusden@eo.nl