tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
2Doc: Hier is het nooit stil

2Doc: Hier is het nooit stil

22 november om 23.05 uur, NPO 2

Met uitzonderlijke toestemming van het Ministerie van Justitie toont de documentaire 'Hier is het nooit stil' (A Quiet Place) op indringende wijze het gevangenisleven van drie jongens met jeugd-tbs. Normaal gesproken een, voor ons, ondoordringbare wereld van moeizame heropvoeding, talloze botsingen en ordemaatregelen.

In de film zien we hoe de drie jonge gevangenen op verschillende manieren omgaan met hun opsluiting. Damian confronteert zijn begeleiders met intelligent en scherp weerwoord. Abou heeft de neiging baldadig te worden en de doorgaans zwijgzame Germain schopt herrie in zijn cel als hij onbedoeld een van de talloze regels heeft overtreden.

Maar 'Hier is het nooit stil' gaat verder dan de traditionele ‘fly on the wall’ documentaire. Want niet alleen mochten de therapeutische gesprekken gefilmd worden tussen de jongens en hun psychologen, ook werd er toestemming verleend om de jonge gevangenen ‘s avonds een camera mee te geven.

Wanneer de celdeuren ’s nachts dichtgaan, nemen de jongens ons met deze camera’s mee naar de enige plek waar ze alleen zijn. Hoewel nooit herkenbaar in beeld, laten ze zo toch iets van zichzelf zien. Een herinnering aan een goudvis of aan de dood van een beste vriend. Hun cel wordt een plek van verbeelding, schuld, woede en intimiteit. Hierdoor wordt de film mede vormgegeven vanuit het standpunt van de jonge gedetineerden.

Sjoerd Oostrik kon deze film realiseren dankzij de tijdens IDFA 2014 aan hem uitgereikte Mediafondsprijs voor het beste documentaireplan. Het resultaat is een unieke en intieme blik op de ervaring van opsluiting en verplichte heropvoeding.

Deze film kwam tot stand met steun van Mediafonds en, CoBO Fonds.

Scenario en regie: Sjoerd Oostrik, camera: Tim Kerbosch, geluid: Lennert Hunfeld, montage: Saskia Kievits, uitvoerend producent: Maarten Hoedemaekers, producenten: Olivia Sofie van Leeuwen, Gijs Kerbosch, Roel Oude Nijhuis, Gijs Detemeijer voor Halal Docs, eindredactie IKONdocs: Margje de Koning

Contactpersoon pers

Ilonka van Heusden
e. ilonka.van.heusden@remove-this.eo.nl
t. 06 22 46 63 95