tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
2Doc: Jesus Town, USA

2Doc: Jesus Town, USA

Woensdag 6 april om 22:55 uur op NPO 2

Al 88 jaar voeren de inwoners van een klein stadje in Oklahoma jaarlijks het passiespel op. De acteur die de afgelopen 8 jaar de rol van Jezus speelde is nu met pensioen. De nieuwe Jezus is al lang lid van de toneelvereniging, maar nu hij gevraagd is om de hoofdrol te spelen, blijkt een groot geheim hem dwars te zitten.

Jesus Town, USA is een lichtvoetige documentaire over de verwarring die ontstaat in de zeer vrome gemeenschap in de Amerikaanse Bible Belt. De jaarlijkse opvoering van het passiespel wordt bedreigd doordat de beoogde hoofdrolspeler zichzelf een existentiële vraag stelt: mag hij, als zelfverklaard boeddhist, de rol van Jezus wel vertolken? In het verleden kon de voorstelling rekenen op bezoekersaantallen die de 200.000 ruim overtroffen, maar tegenwoordig breken de producent en de regisseur zich het hoofd over de teruglopende publieke belangstelling; een wankelmoedige hoofdrolspeler is het laatste waar ze behoefte aan hebben.

Sinds zijn jeugd doet Zack mee aan de opvoering van het passiespel in zijn dorp en hij is trots dat hij dit jaar is gevraagd voor de rol van Jezus. Maar het gerucht dat hij geen christen meer is, zaait verwarring en er is ook oprechte ongerustheid over zijn zielenheil bij zijn medespelers en dorpsgenoten. Zack realiseert zich dat dit geheim hem zowel zijn rol als zijn geloofwaardigheid in de gemeenschap kan kosten. Na lang aarzelen besluit hij tijdens de dorpsvergadering voor zijn nieuwe geloof uit te komen En tot zijn verbazing blijkt de band van de gemeenschap veel sterker dan die van het geloof.

Jesus Town, USA volgt de cast in 2013 tot de opvoering een jaar later. De cast bestaat uit een groot aantal vertederende karakters met eigenzinnige humor en prachtig camerawerk. De film documenteert de worsteling van een dorpsgemeenschap met de erfenis van tradities en de moderniteit. Maar bovenal laat de film zien hoe tolerantie de beste overlevingsstrategie is in de moderne tijd.

Camera, regie en productie: Billie Mintz, Julian T. Pinder; scenario: Genea Gaudet, Billie Mintz, Julian T. Pinder; geluid: Vidar Grande; montage: Genea Gaudet; muziek: Charles Bernstein; producers: Tyler Measom, Alana Yankowitz; uitv.producent: Genea Gaudet, Vijay Vaidyanathan voor Deliberate Films, Sky Atlantic, SBS Australia, 10Spot en Innov8tor.

Download Foto's

Contactpersoon Pers

Aldert Baas
T 06 45 18 89 60
aldert.baas@remove-this.eo.nl