tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
2Doc: Pepe Mujica – Lessons from the flowerbed

2Doc: Pepe Mujica – Lessons from the flowerbed

Woensdag 7 december om 22.55 uur, NPO 2

De bijna tachtigjarige José ‘Pepe’ Mujica staat bekend als de armste president ter wereld: zeventig procent van zijn inkomen geeft hij weg. In de jaren zeventig streed hij als guerrillero tegen het dictatoriale bewind in Uruguay. Sinds 2010 is hij de charismatische president van het Zuid-Amerikaanse land. De documentaire volgt hem en zijn vrouw gedurende meerdere jaren. Interviews met Mujica zijn vervlochten met archiefmateriaal en scènes uit het alledaagse politieke leven, waarin hij onder andere strijdt voor de legalisering van marihuana.

Deze documentaire is Heidi Specogna’s vervolg op Tupamaros, over de guerrillabeweging waarmee Mujica en zijn kompanen tegen de armoede streden, waarbij zij geweld niet uit de weg gingen. Daarvoor zat hij meer dan twaalf jaar gevangen. Sinds zijn vrijlating heeft Mujica de wapens naast zich neergelegd. Zijn belangrijkste wapen is nu het gesproken woord en dat blijkt ook vandaag de dag nog bijzonder te inspireren. Hij houdt talloze speeches in Uruguay, maar ook Europa, waarmee hij zijn toehoorders nog altijd in vervoering brengt. Maar hoe verhouden zijn grootse idealen zich tot het weerbarstige politieke handwerk?

Mujica lijkt op zijn gemak als hij vanuit zijn stoel in de tuin van zijn kleine boerderij uiteenzet hoe het kapitalisme in onze cultuur zit verankerd en ertoe leidt dat de menselijke maat uit het oog wordt verloren. Veel minder aangenaam is het in zijn enorme werkkamer in Montevideo, waar hij een stuk vermoeider oogt.

Regie: Heidi Specogna, camera: Rainer Hoffmann, geluid: Thomas Keller & Ulla Kösterke, montage: Kaya Inan, muziek: Hans Koch, productie: Heino Deckert, eindredactie IKONdocs: Margje de Koning

Pepe Mujica – Lessons from the flowerbed (2014/94’) is een productie van ma.ja.de Filmproduktions (de) in coproductie met WDR/ARTE, SRF en IKONdocs.

Contactpersoon pers

Ilonka van Heusden
e. ilonka.van.heusden@remove-this.eo.nl
t. 06 22 46 63 95