tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
2Doc: Samuel in the Clouds

2Doc: Samuel in the Clouds

Woensdag 15 november om 22.55 uur, NPO 2

In het voetspoor van z’n vader bediende Samuel de skilift op de hoogstgelegen piste van Zuid-Amerika. Maar de gletsjers van Bolivia smelten. Vanuit zijn raam kijkt Samuel nu uit op het dak van een veranderende wereld. Generaties lang leefde zijn familie in de besneeuwde bergen, maar al jaren valt er geen sneeuw meer. Terwijl wetenschappers onheilspellende veranderingen meten en analyseren, eert Samuel de oude geesten van de Andes en trekken de wolken traag voorbij.

Regisseur Pieter Van Eecke werkte jaren in Zuid-Amerika waar zijn aandacht voor de klimaatverandering werd gewekt door het verdwijnen van de gletsjers. “Onze planeet snelt in alarmerend tempo af op z’n ondergang. Klimaatexperts voorspellen dat de bevolking van de Andes daardoor binnen 10 tot 20 jaar geconfronteerd zal worden met ernstige watertekorten. Samuel is een getuige van het eerste uur. De oude gletsjer op de top van zijn goddelijke berg, de Chacaltaya, is voor eeuwig verdwenen. Ondanks deze harde realiteit blijft Samuel de steeds absurder wordende fantasie najagen ooit de skipistes van vroeger terug te vinden.” Op de bergtop staat Samuels spirituele visie in schril contrast met het rationele werk van de wetenschappers, die er nog meer verdwaald lijken dan Samuel. Pieter van Eecke ziet die situatie als een allegorie van de mensheid: ondanks de opvallende veranderingen slagen we er niet in de realiteit onder ogen te zien. Het orkest speelt door, maar de Titanic zinkt gestaag verder.

NB: Uitzending in verband met de UN klimaat-conferentie in Marrakech van 7/18 november 2016


Regie: Pieter van Eecke, camera: Johan Lagraie, geluid: Félix Blume & Nicolas Joly, montage: Octavio Iturbe & Danniel Danniel, geluidsmontage: Bert Aerts, geluidsontwerp: Senjan Jans & Charo Calvo, muziek: Karim Baggili, productie: Hanne Phlypo & Antoine Vermeesch voor Clin d’Oeil, coproducers Katja Draaijer & Frank Hoeve voor Baldr Films, eindredactie IKONdocs: Margje de Koning


SAMUEL IN THE CLOUDS (70’/55’/2016) is een productie van Clin d’Oeil, in coproductie met Baldr Films, IKONdocs, YLE, CANVAS, VAF en Nederlands Film Fonds (oa.)

Dit programma is geproduceerd door de EO om de breedte van de christelijke kerken in Nederland te representeren.

Contactpersoon pers

Ilonka van Heusden
e. ilonka.van.heusden@remove-this.eo.nl
t. 06 22 46 63 95