tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
2Doc - The Road

2Doc - The Road

Dinsdag 9 februari, 23:00 uur, NPO 2

Vanaf het begin van de werkzaamheden in 2010 volgt filmmaker Zhang Zanbo de bouw van een stuk weg dat deel uit maakt van een gigantisch bouwproject in de provincie Hunan. Meneer Meng is mede-eigenaar van het bouwbedrijf dat dit traject uitvoert. Hij is de trouble shooter van het bedrijf die alle praktische problemen moet oplossen. Via hem ontmoeten we de andere personages: bewoners die schadevergoeding willen, omdat hun huizen zijn beschadigd door onveilig werken met dynamiet. Arbeiders, die hun achterstallig loon opeisen als hun werk erop zit en ze terug willen keren naar hun geboortestreek elders in China. En de slachtoffers van een oorlog tussen knokploegen van lokale machthebbers, die moeten onderhandelen over de vergoeding van hun medische kosten. 'The Road' toont onverbloemd het moderne China waar de vooruitgang nog altijd gepaard gaat met corruptie en geweld.

In een poging de negatieve effecten van de wereldwijde crisis op de tot dan toe gestaag groeiende Chinese economie te minimaliseren, besluit de Chinese regering in 2008 tot een investering van 586 miljard dollar in de infrastructuur van het land. Dit gigantische plan werd in de volksmond de Tweede Grote Sprong Voorwaarts gedoopt, een verwijzing naar het rampzalige 5-jarenplan waartoe voorzitter Mao eind jaren 50 besloot en dat miljoenen Chinezen het leven kostte. Dankzij het vertrouwen dat regisseur Zhang Zanbo gedurende de hele bouwperiode van alle betrokkenen kreeg, verschaft 'The Road' ons een uniek inzicht in het moderne China en de gevolgen van de centrale planning van de Chinese overheid op de lokale gemeenschappen. 

Scenario, regie en camera: Zanbo Zhang; montage: Zanbo Zhang, Steen Johannessen, Jean Tsien; productie: Richard Liang voor Galaxion Films en IKON.

'The Road' (95’/2015) is een productie van Galaxion Film in coproductie met Plus Pictures, CNEX, Let the Chairman Go First, Blackfin Pictures ism. IKON, SVT, DR & NHK.

Contactpersoon Pers

Geertine Zwijnenbrug
E. geertine.zwijnenbrug@remove-this.eo.nl
T. 06 15399933