tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
2Doc: Vergeet mij niet

2Doc: Vergeet mij niet

Maandag 6 juni 2016 om 20.30 uur, NPO 2

In de documentaire ‘2Doc: Vergeet mij niet’ volgt filmmaker Jan Jaap Kuiper de bevlogen leerkrachten en de directeur van basisschool “De Verrekijker”. Zij worden met hun leerlingen dagelijks geconfronteerd met de consequenties van het Nederlandse asielbeleid.

Als de filmopnamen beginnen (in september 2014) zijn alle ouders van de leerlingen op OBS “De Verrekijker” in Katwijk uitgeprocedeerde asielzoekers. “De Verrekijker” probeert een normale basisschool te zijn waar kinderen goed onderwijs krijgen en onbezorgd kunnen spelen. Maar dat valt niet mee als regelmatig ’s morgens stoeltjes onbezet blijven, omdat een gezin is uitgezet of na de aankondiging van een uitzetting met onbekende bestemming is vertrokken. De situatie op school wordt nog ingewikkelder wanneer in de loop van het schooljaar een nieuwe groep kinderen uit het oorlogsgebied Syrië arriveert. Deze kinderen spreken nog geen Nederlands en zijn vaak getraumatiseerd door de oorlog en de vlucht naar Nederland.

Gefilmd vanuit het perspectief van de leerlingen en hun leerkrachten wordt duidelijk wat het betekent om een vluchtelingenkind in Nederland te zijn. ‘2Doc: Vergeet mij niet’ is een aangrijpende film waar bekende taferelen, zoals de begroeting met de juf op het schoolplein en het kringgesprek, ineens een geheel andere lading krijgen.

Scenario, regie, camera en geluid: Jan Jaap Kuiper; montage: Tim Wijbenga & Jan Jaap Kuiper; muziek: Hans Visser; geluidsafwerking: Alex Booy; producenten: Rosan Boersma, Thomas den Drijver & Sander Verdonk; coproducent: Katja Sokolova; eindredactie IKONdocs: Margje de Koning & Barbara Wiessing.

‘Vergeet mij niet’ (2016/80’) is een productie van CTM DOCS in coproductie met ThankEve Productions en IKONdocs. De film werd mede mogelijk gemaakt door het Mediafonds, VSBfonds, Fonds 1818 en Stichting Kinderpostzegels.

Contactpersoon Pers

Ilonka van Heusden
M. 06 22 46 63 95
E. ilonka.van.heusden@remove-this.eo.nl