tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
3Onderzoekt: bikinimodel in 7 weken? 'Naast de kilo's verloor ik ook mezelf'

3Onderzoekt: bikinimodel in 7 weken? 'Naast de kilo's verloor ik ook mezelf'

3Onderzoekt, woensdag 18 november, 22.00 uur, NPO 3

Er is veel kritiek op modeshows met graatmagere modellen. Jonge meiden zouden deze modellen als voorbeeld nemen, met alle ongezonde gevolgen van dien. 3Onderzoekt-presentatrice Anne-Mar Zwart gaat op onderzoek uit en volgt een streng dieet en een straf trainingsschema. Gaat het haar lukken om binnen zeven weken het ideale modellenlichaam te krijgen?

In de uitzending van 18 november gaat Anne-Mar de strijd aan met haar overtollige kilo’s. Met krap 66 kilo is ze namelijk behoorlijk aan de maat - tenminste, als ze ooit nog professioneel bikinimodel wil worden. Ze ondervindt aan den lijve hoe het is om binnen zeven weken zo mager mogelijk te worden. Van keihard sporten met een personal trainer tot een uitputtende sapkuur. Ze gaat helemaal tot het graatje.

‘Zelf autorijden was niet veilig meer.’
Anne-Mar: “Het was echt loodzwaar. En ik weet niet eens wat ik erger vond; urenlang intensief sporten of het laten staan van zoveel lekker eten.” Om tot een maximaal eindresultaat te komen, werd voor de laatste tien dagen gekozen voor een ultieme detox. “Ik leefde, werkte én sportte volop door, maar nu dus op enkel smerige sapjes. Ik verloor niet alleen de laatste kilo’s, maar ook de controle over mezelf. Thuis kwam ik nog maar met moeite de trap op en zelf autorijden was echt niet veilig meer. Zo stom ook als je ineens niet meer uit je woorden komt. Ik was gewoon helemaal leeg en kon alleen nog maar aan calorieën denken.”

Stemmetje
Anne-Mar ontmoet ook Marlot Keldermans (20) die door haar fascinatie voor dunne modellenbenen zelf anorexia kreeg. Op het dieptepunt woog ze nog maar 40 kilo. Waarom? “Het was gewoon mijn ideaalplaatje. Ik heb altijd iets met benen gehad en ik wilde dat ook die van mij zo mager waren.” Inmiddels is Marlot niet meer zo levensbedreigend dun. Kijkend naar een foto van zichzelf uit de periode voordat de anorexia toesloeg: “Als ik nu die armen zie, denk ik: dat kan veel dunner. Stom hè? Nog steeds dat stemmetje in mijn hoofd. Ik ben nog lang niet beter.”

Superdun en toch te dik
Presentator Johan Eikelboom onderzoekt in deze uitzending hoe het komt dat je in de modewereld alleen slaagt wanneer je graatmager bent. Hij gaat langs bij Agnes Hedengard, een superslank Zweeds model dat toch te dik werd bevonden door potentiele opdrachtgevers. Als statement plaatste zij een filmpje van zichzelf op internet dat een grote hit werd.

3Onderzoekt, woensdag 18 november, 22.00 uur, NPO 3

Contactpersoon Pers

Thimo den Hartog
t. 06 53 69 01 85
e. thimo.den.hartog@remove-this.eo.nl