tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Alrijne Ziekenhuis in TV-serie EO

Alrijne Ziekenhuis in TV-serie EO

Zij houden Nederland in leven, 8 juni 2016, 20.25 uur, NPO 1

In de medische serie ‘Zij houden Nederland in leven’ (ZHNL) op NPO 1, volgt de EO dit voorjaar opnieuw 24 uur lang met verschillende cameraploegen overal in ons land patiënten en hun zorgverleners bij de meest spraakmakende, innovatieve en levensreddende operaties of behandelingen. In de laatste aflevering volgt het programma een patiënte van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp. Zij wordt behandeld voor hevige pijnklachten in haar rug en haar been die haar dagelijks functioneren ernstig belemmeren. Als één van de laatste opties ondergaat de patiënte in Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp een neuromodulatietraject.

Neuromodulatietraject
Er wordt een elektrode geplaatst tegen het ruggenmerg. De elektrode wordt onderhuids verbonden met een pulsgenerator (goed te vergelijken met een pacemaker). Hierdoor worden pijnsignalen in het ruggenmerg geblokkeerd. Na plaatsing kan de neuromodulator draadloos worden geregeld met een afstandsbediening. Daardoor kan de therapie van buitenaf worden aangepast aan de behoefte van de individuele patiënt.

Pijn verminderen
Dr. Katja Bürger, arts en anesthesioloog pijnbehandelcentrum Alrijne Ziekenhuis: “Vaak beheersen chronische pijnklachten een te groot deel van het leven.  Mensen raken hierdoor beperkt in het functioneren thuis, op het werk en in het onderhouden van sociale contacten. Wanneer eerdere pijnbehandelingen onvoldoende resultaat opleverden of ernstige bijwerkingen hadden, kan neuromodulatie uitkomst bieden. Het uiteindelijke doel is om de kwaliteit van leven van deze patiënten te verbeteren.

Serie ‘Zij houden Nederland in leven’
‘Zij houden Nederland in leven’ laat zien dat geen dag in de zorg hetzelfde is, niet voor patiënten, maar ook niet voor zorgverleners. De zes afleveringen van de serie leggen ieder gedurende 24 uur de gebeurtenissen vast in diverse ziekenhuizen en instellingen in Nederland en vertellen bijzondere verhalen van gewone mensen wiens leven ingrijpend verandert op de dag dat ZHNL juist hen volgt met de camera. We zien patiënten en hun hulpverleners tijdens reguliere consulten, mooie ontmoetingen, moeilijke gesprekken, zeer innovatieve ingrepen en bijzondere behandelingen. Monique van de Ven – ‘Dokter Deen’ - geeft de stem aan het programma.

ZHNL is een uniek en indringend beelddocument van de zorg zoals die elke dag weer, zeven dagen in de week en 365 dagen per jaar in ons land wordt verleend.
ZHNL komt tot stand dankzij de vrijwillige medewerking van een groot aantal ziekenhuizen en instellingen en hun patiënten en medewerkers.

Alrijne Ziekenhuis is te zien in de aflevering van woensdag 8 juni, om 20.25 uur bij de EO op NPO 1. Bekijk hier alvast een fragment van Alrijne Ziekenhuis.

Contactpersonen Pers

Evangelische Omroep
Liesbeth Moret
liesbeth.moret@remove-this.eo.nl
06 20 01 82 67

Alrijne Ziekenhuis
Hilke van Bergen
hbmvanbergen@remove-this.alrijne.nl
071 582 97 31