tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Arjan Erkel achter de tralies

Arjan Erkel achter de tralies

Op ontdekkingstocht door landen waar Nederlanders vastzitten

Voor de nieuwe 6-delige documentaire serie 'Vreemde Tralies' bezoekt Arjan Erkel Nederlandse mannen en vrouwen die gevangen zitten in het buitenland. In bijzondere persoonlijke ontmoetingen leren we niet alleen de gevangenen kennen, maar ook de gevangenis én het land waar zij verblijven. Wat zegt het gevangenissysteem over het land zelf? Arjan Erkel reist voor Vreemde Tralies onder andere naar Albanië, Peru, Noorwegen, Japan, Colombia & Litouwen.

In Albanië ontmoet hij een Nederlandse gevangene die zijn hoofd boven water probeert te houden in een land waar corruptie en georganiseerde misdaad hoogtij vieren, zowel binnen als buiten de muren van de gevangenis. Het Peruaanse rechtssysteem maakt zichtbaar dat je - zelfs na een jarenlange gevangenisstraf onder extreme omstandigheden – eenmaal buiten nog steeds gevangen zit. Noorwegen hanteert een goedheidsregime waarin alles gericht is op resocialisatie en een humane behandeling tijdens detentie voorop staat, of het nu om moordenaars of zedendelinquenten gaat. Ervan uitgaande dat iedere crimineel uiteindelijk je buurman of buurvrouw kan worden. In Colombia is nog steeds een burgeroorlog gaande en lijkt het leven binnen de gevangenismuren voor sommigen veiliger dan er buiten. In Japan bezoekt Arjan Erkel een gevangenis met één van de strengste regimes ter wereld, en ervaart hij dat je als ex-gevangene veroordeeld bent tot een leven in onzichtbaarheid.

Arjan Erkel werd in 2002 in Dagestan als medewerker van Artsen Zonder Grenzen gegijzeld en 20 maanden vastgehouden door Dagestaanse rebellen. Hij weet hoe het is om opgesloten te zitten en hoe moeilijk het is om je te moeten aanpassen aan een ander systeem, in een vreemd land met een taal waar je vaak niets van begrijpt. Van elke vrijheid beroofd, ver weg van iedereen die je dierbaar is.

De Nederlanders die Arjan bezoekt, zitten straffen uit variërend van een paar jaar tot tientallen jaren. Erkel gaat met ze in gesprek over hoe ze zich staande houden in een wereld die zo verschilt van waar ze vandaan komen. Hoe zien hun dagen er uit? Hoe gaan ze om met angst en wanhoop? Hebben ze spijt van wat ze gedaan hebben? Hoe groot is de impact van hun daden op dierbaren? Krijgen ze kans zich te ontwikkelen? Hoe zien ze de toekomst?

Naast de ontmoetingen met de gevangenen, zoekt Arjan de vrijwilligers van Reclassering Nederland op. Zij bezoeken de Nederlandse gedetineerden in het land waar ze vast zitten. Hij hoort waarom ze dit werk doen, en wat het zo bijzonder maakt. Wereldwijd zetten 300 vrijwilligers zich in om Nederlandse gedetineerden te bezoeken.


Vreemde Tralies wordt geproduceerd door De Haaien in opdracht van de EO. Vanaf dinsdag 28 juni wekelijks te zien om 21:10 bij de EO op NPO 2.

Download Foto's

Contactpersoon Pers

Cornelis Vlot
M. 06 21 57 31 27
E. cornelis.vlot@remove-this.eo.nl