tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Bibian Mentel: "Ik heb de droom en ambitie om negentig te worden”

Bibian Mentel: "Ik heb de droom en ambitie om negentig te worden”

‘De Kist’, zondag 23 oktober 2016, 23.35 uur op NPO 2

Aanstaande zondag vertelt snowboardster Bibian Mentel in het EO-programma ‘De Kist’ over haar optimistische kijk naar de toekomst. In gesprek met Kefah Allush vertelt zij over de moeilijke momenten die zij heeft beleeft sinds zij voor het eerst te horen kreeg dat ze kanker had. In 'De Kist' gaat presentator Kefah Allush met bekende Nederlanders in gesprek over het leven en over de dood.

Bibian Mentel was bezig om zich te kwalificeren voor de Olympische Winterspelen van 2002 in Salt Lake City toen er bij haar botkanker werd ontdekt. Al snel moest ze beslissen wat haar leven haar waard was. Ze besloot te kiezen voor de amputatie van haar been, ook al zou dit haar droom kosten: een Olympische medaille. Die droom kwam echter alsnog uit toen ze een gouden medaille won op de Paralympische Spelen.

De voorbereiding voor de volgende Paralympische Spelen over twee jaar werden dit voorjaar wreed verstoord doordat er voor de achtste keer kanker bij haar werd gevonden. De dokters vertelden dat ze dit keer niets voor haar konden doen om de tumor weg te halen, maar ze ontdekte zelf dat er een nieuwe therapie beschikbaar kwam. De behandelingen zijn afgerond, maar het resultaat is nog onzeker. “Het enige waar ik een keuze is in heb, is hoe ik er in sta. Hoe ik er voor mijn naasten kan zijn en hoe ik het dragelijk kan maken voor mijn kinderen, mijn man, mijn moeder, mijn gezin en familie.” Mentel vervolgt: “Tuurlijk is het onzeker, maar ik houd mij vast aan het gezellig samenzijn, de mensen waarvan ik houd en die ik bij me heb. Daar geniet ik gewoon heel erg van.”

De Kist
Kefah Allush met bekende Nederlanders in gesprek over het leven en over de dood. Wat zijn kruispunten in hun leven, wat zijn gemiste kansen, wie willen ze nog spreken voor hun dood en wat gebeurt er ná dit leven? 'De Kist' leidt tot gesprekken over wat waardevol is hier op aarde en prikkelt zowel gasten als kijkers om na te denken over het leven vóór en na de dood.

Contactpersoon pers:

Judith Vernooij
M: 06 11 03 55 47
E: judith.vernooij@remove-this.eo.nl