tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Bijzondere kijk op Nederland in EO-serie 'Nederland Waterland'

Bijzondere kijk op Nederland in EO-serie 'Nederland Waterland'

Vanaf donderdag 4 december, 8 weken, 22.15 uur, NPO 1

Donderdag 4 december start het nieuwe EO-programma ‘Nederland Waterland’. Daarin is Nederland vanaf een hele andere kant te zien, namelijk vanaf het water. In de traditie van de prachtige BBC-series komt de EO – in samenwerking met IDTV – met een geheel eigen productie van Hollandse bodem. In deze 8-delige serie vaart de kijker mee op een unieke reis over de Nederlandse wateren. Vijf weken lang was een cameraploeg van zonsopkomst tot zonsondergang bezig met filmen. Regisseur Noud Holtman: “Voor de opnames zijn de modernste cameratechnieken toegepast. We hebben zowel vanaf het water, als van de kant, als vanuit de lucht, maar ook onder water gefilmd. Dit levert spectaculaire beelden op.” Door de prachtige beelden, meeslepende muziek en stem van acteur Gijs Scholten-van Aschat krijgen we een bijzondere kijk op Nederland.

Schip
Regisseur Noud Holtman: “In 8 afleveringen varen we dwars door Nederland; van de Wadden in het noorden tot aan Zeeland in het zuiden. Van het moderne Rotterdam tot het oude Nijmegen. Elke aflevering verkennen we een andere regio. Dat doen we met de prachtige, 100 jaar oude klipperaak 'De Catharina van Mijdrecht'. Zij neemt ons mee op reis. We zeilen over smalle sloten en brede kanalen, over Maas en Waal, over Friese en Utrechtse meren, door Overijsselse moerassen, en over Noordzee, Waddenzee en IJsselmeer. Elke aflevering duurt één dag, van zonsopkomst tot zonsondergang. We gaan op zoek naar schitterende vergezichten en bijzondere details. En we ontmoeten Nederlanders die dagelijks met het water leven, doordat ze ermee werken, eraan wonen of er geliefden aan verloren.”

Water
In ons dagelijks leven staan we niet vaak stil bij al dat water om ons heen, we zijn eraan gewend. Wat bezielt een volk om in een moeras te gaan wonen en vervolgens stukje bij beetje dat moeras te willen bedwingen? Wat zegt dat over ons? We bekijken onszelf en ons land vanaf het water en dat levert een prachtig, soms verrassend, soms ontroerend, bijna tijdloos beeld op van de Nederlanders en onze relatie met het water. ‘Nederland Waterland’ is een tv-document dat de kijker verrast, trots, maar ook licht melancholiek achterlaat.”

Muziek
Voor deze serie is speciale muziek geschreven door de gelauwerde Nederlandse filmcomponist Fons Merkies in samenwerking met Laurens Goedhart.

Sneak Preview

Promofilmpje

Informatie per aflevering

Afleveringen

  • Aflevering 1: Noord-Holland. Van Amsterdam via de Noord-Hollandse polders naar de Waddenzee.

  • Aflevering 2: Friesland. Van het Friese waddeneiland 'Griend' via de Afsluitdijk naar de Friese meren, sloten en kanalen.

  • Aflevering 3: Overijssel en Flevoland. Van het Overijsselse moeras 'De Weerribben' via het IJsselmeer en Markermeer naar onze grootste polder: Flevoland.

  • Aflevering 4: 'De Noordzee op'. Noord- en Zuid-Holland. Over onze handel over zee. Van Amsterdam door het Noordzeekanaal de Noordzee op, via de grootste haven van Europa eindigen we in de stad Rotterdam.

  • Aflevering 5:  Zeeland. Dwars over de grote zeearmen op zoek naar de diepgewortelde liefde én angst voor de zee.

  • Aflevering 6: Brabant. Via het Hollands Diep stroomopwaarts de rivieren op; Maas en Waal. Hoe houden we die rivieren in toom?

  • Aflevering 7: Brabant en Gelderland. Van Nijmegen tot voorbij Arnhem. Over de handel op de rivieren.

  • Aflevering 8: Provincie Utrecht. Van de randen van de stad Utrecht de Vecht op, via Loosdrechtse plassen richting Markermeer.

Kijklink

Voor pers is het mogelijk de afleveringen van tevoren te bekijken, neem hiervoor contact op met Thamar Nelissen.

Contactpersoon Pers

Thamar Nelissen-van Winsum
T (035) 647 47 02
M 06 13 07 85 80
E thamar.nelissen@remove-this.eo.nl