tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
D66-kamerlid Pia Dijkstra in 'Adieu God?'

D66-kamerlid Pia Dijkstra in 'Adieu God?'

Adieu God?, zondag 29 maart 2015, 23.30 uur, NPO 2

In 'Adieu God?' ontmoet Tijs van den Brink bekende Nederlanders die, ondanks hun christelijke opvoeding, de kerk vaarwel hebben gezegd. Verlieten ze daarmee ook God en hun geloof? In de vierde aflevering D66-kamerlid Pia Dijkstra die als kind enorm bang was voor de dood. "Het leek me verschrikkelijk dat de mensen van wie je zoveel houdt er niet meer zouden zijn. Als kind bad ik daarom wel eens: 'God, kan dat nou niet anders?'"

Dijkstra groeide op in Friesland in een vrijzinnig protestants gezin. Vooral de predikanten die daar in de kerk preekten, maakten indruk op de politica. "Ze waren in staat om je het gevoel te geven dat je met een reden op de wereld bent." Pia werd actief in de doopsgezinde jongerenbond, waar in die tijd veel gesproken werd over maatschappelijke onderwerpen. "Ik denk dat die ervaring me ook op het pad heeft gezet naar alles wat ik later ben gaan doen."

"Veel leuker dat je niet alles weet"
In haar tienertijd kreeg Dijkstra veel vragen over religie. In de hoop antwoorden te vinden, ging ze theologie studeren. "Daar kreeg ik alleen maar meer vragen." Uiteindelijk heeft de oud-journaalpresentatrice de studie dan ook niet afgemaakt. Antwoorden op haar levensvragen heeft ze nooit gekregen, maar erg vindt ze dat niet. "Het is misschien wel veel leuker dat je niet alles weet; dat het een beetje geheimzinnig blijft."

Einde aan de onschuld
Dijkstra ontdekte dat ze zich bezig wilde houden met de relatie tussen de kerk en de maatschappij en ze kwam in aanraking met de IKON. In de periode dat ze daar werkte, werden vier van haar collega's vermoord in El Salvador. "Dat was een enorm drama. Ik werd geconfronteerd met het kwaad, met hoofdletters." Naar eigen zeggen kwam er in die tijd een einde aan haar onschuld. "Tot die tijd was ik wereldvreemd." In diezelfde periode werd het D66-kamerlid ook in haar familie geconfronteerd met een gewelddadige dood, waardoor het haar even teveel werd. "In die periode heb ik heel hard gevloekt, direct naar de hemel."

Adieu God?
Open, maar ook heel persoonlijke gesprekken over God, de kerk en geloven, gewoon 'aan de keukentafel' bij BN'ers thuis, of in de kerk van hun jeugd; dat is de insteek van Adieu God?. Ondanks hun religieuze opvoeding kwam er een moment dat de gasten van Adieu God? hun banden met de kerk verbraken. Is het verhaal achter hun beslissing een confronterende spiegel voor christenen, of ligt de oorzaak van hun kerkverlating elders?

Contactpersoon Pers

Thamar Nelissen
T. 06 13 07 85 80
E. thamar.nelissen@remove-this.eo.nl