tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
De jarenlange strijd om terug te keren

De jarenlange strijd om terug te keren

2Doc: Waiting for a Miracle, dinsdag 7 juni, 22.55 uur NPO 2

'Waiting for a Miracle’ is het verhaal van de twee Arabisch christelijke dorpen Iqrit en Biram in het noorden van Israël. De inwoners van Iqrit en Biram werden in 1948, tijdens de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog door het Israëlische leger gevraagd hun huizen en dorpen voor twee weken te verlaten, zodat het leger het gebied kon klaren. Achtenzestig jaar later wachten ze nog steeds op toestemming om terug te mogen keren naar hun dorpen.

De inwoners van Iqrit en Biram ontvingen de Joodse strijders destijds als vrienden. Terwijl in de omringende, veelal Islamitische dorpen, vijandig en afwachtend tegenover hun komst stonden. De bewoners van Iqrit en Biram kunnen niet accepteren dat het Israëlische leger zich niet aan zijn belofte heeft gehouden en hebben ook diverse malen de verschillende regeringen van Israël aangeklaagd. Regelmatig stelden gerechtelijke uitspraken de dorpelingen in het gelijk, maar de regering voerde die steeds niet uit. Een van de redenen die door de regering genoemd wordt, is dat ze geen precedent willen scheppen ten opzichte van de ca. 400 andere Arabische dorpen.

Begin jaren 50 worden de bewoners op kerstavond opgeschikt als het Israëlische leger zonder waarschuwing beide dorpen kapot bombardeert. Als reden werd genoemd dat Palestijnse strijders zich wellicht schuil hielden in de leegstaande huizen. Een enorme domper voor de inwoners van Iqrit en Biram, maar het leger durfde de kerk en de begraafplaats van beide dorpen niet te bombarderen. In 1970 gaf de Israëlische regering toestemming om overleden dorpelingen te begraven op het kerkhof en gebruik te maken van de kerk om te bidden, hun kinderen te dopen en huwelijken te sluiten. Deze beslissing gaf een extra impuls aan de strijd van de dorpelingen. De kerk lijkt hun verbondenheid met het dorp te versterken.

De Joods Israëlische regisseur Maurice Chayut brengt de strijd van drie generaties dorpelingen in beeld. Hoewel de jongste generaties niet eens zijn opgegroeid in de dorpen voelen ook zij zich enorm verbonden met Iqrit en Biram en geven ze niet op tot ze mogen terugkeren.

Contactpersoon Pers

Ilonka van Heusden
M. 06 22 46 63 95
E. ilonka.van.heusden@remove-this.eo.nl