tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
De Nieuwe Wereld Special: Syrië - voorbij de wanhoop

De Nieuwe Wereld Special: Syrië - voorbij de wanhoop

De Nieuwe Wereld, zondag 13 maart 2016, 11.30 uur, NPO 2

Miljoenen Syriërs zijn hun land ontvlucht voor het oorlogsgeweld. Enkelen van hen vonden een veilig heenkomen in Nederland. Wie gaan er schuil achter deze vluchtelingen? Welke talenten hebben ze, wat willen ze voor Nederland betekenen en wat kunnen we van hen leren?

In samenwerking met Letter & Geest - het katern van dagblad Trouw - ging De Nieuwe Wereld op zoek naar talentvolle Syriërs. In de uitzending van aanstaande zondag maakt de kijker kennis met Syriërs Sarah Akili, Mohammed Badran, Riham Kisso en Omar Najem. Akili is journalist voor onder andere Een Vandaag en volgt de ontwikkelingen in het Midden-Oosten op de voet. Mohammed Badran is student culturele antropologie aan de VU en heeft met enkele Syriërs een vrijwilligersorganisatie opgezet om iets terug te doen voor Nederland. Riham Kisso studeert rechten in Groningen en wil terug als ze iets goeds kan doen voor haar vaderland. Omar Najem is kaakchirurg en hoopt zijn beroep ook in Nederland te kunnen uitoefenen.

Wereldburger
De wereldburger die deze week centraal staat, is de dertienjarige Rasha al Hosein. In Letter & Geest schrijft ze een ontroerende brief over haar vader. Ze verlangt ernaar op een dag terug te keren naar Syrië, een land waar ze heel trots op is.

Droom voor Syrië
In de rubriek I Have A Dream klinkt vanaf de kansel in de Rode Hoed elke week een bevlogen speech. Deze week het woord aan schrijfster Daad Kajo, die in 1973 geboren werd in een christelijk Assyrisch milieu in Syrië. In 1999 kwam ze naar Nederland, waar ze verliefd werd op onze taal. Haar debuutroman De verleider van Damascus, over het gif van de dubbele seksuele moraal, verscheen in 2013. Zondag spreekt Kajo haar droom voor Syrië uit.

De Nieuwe Wereld wordt gemaakt in samenwerking met De Nieuwe Liefde & Nieuwwij.nl.

Contactpersoon Pers

Aldert Baas
T 06 45 18 89 60
E aldert.baas@remove-this.eo.nl


Dit programma is geproduceerd door de EO om de breedte van de christelijke kerken in Nederland te representeren.