tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
DIDD Reportage: ‘Het ware gezicht van de islam’

DIDD Reportage: ‘Het ware gezicht van de islam’

Zaterdag 28 maart 2015, 21:15 uur, NPO2

Het jaar is nog maar net begonnen, als de schok van de bloedige aanslagen in Parijs ook ons land raakt. De emoties laaien hoog op. Laat de islam met deze aanslagen nu haar ware gezicht zien? De vrees voor escalatie is groot. Moslims tegenover niet-moslims. Autochtoon versus allochtoon. In die eerste dagen na de aanslagen weet met name één man de juiste snaar te raken: de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Met de woorden “je suis Parisien et je m'appelle Charlie” schaart Aboutaleb zich ondubbelzinnig achter de Fransen en hij heeft tegelijkertijd een weinig zachtzinnige boodschap voor iedereen die met de terroristen sympathiseert: “mag ik het zo zeggen: rot toch op”.

 

Aboutaleb staat aan het hoofd van een stad met 180 nationaliteiten en een grote moslimbevolking. En een stad waar bij de recente Provinciale verkiezingen de PVV de meeste stemmen kreeg. Hoe kan je zo’n tot op het bot verdeelde stad, temidden van de naschokken van de terreur in Parijs, nog bij elkaar houden? Dit is de Dag volgde Aboutaleb en een drietal van zijn inwoners in het Rotterdam na ‘Parijs’.

Contactpersoon Pers

Ilonka van Heusden
T 06 22 46 63 95
E ilonka.van.heusden@remove-this.eo.nl