tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
‘Die ellende is een goudmijn’ over het leven van de hoboïst Han de Vries, door Hans Polak (1945 - 2016)

‘Die ellende is een goudmijn’ over het leven van de hoboïst Han de Vries, door Hans Polak (1945 - 2016)

Zondag 24 april om 15.00 uur op NPO 2

Sinds hoboïst Han de Vries is gestopt met optreden, legt hij zich toe op schilderen. Naar eigen zeggen om 'uit te vinden wie ik eigenlijk ben'. Filmmaker Hans Polak laat de kijker zien hoe Han de Vries in een tijdsbestek van drie jaar zijn grenzen verlegt naar de beeldende kunst. En daarin de rust en ruimte vindt om zijn door de oorlog getraumatiseerde jeugd te verwerken. Deze documentaire is in 2013 uitgezonden en wordt naar aanleiding van het overlijden van filmmaker Hans Polak wordt deze documentaire herhaalt door de Evangelische Omroep.

In 'Die ellende is een goudmijn' kijken we met Han de Vries naar de paradoxen van zijn bestaan. De Vries was de nestor van de Nederlandse school der hoboïsten. Hij speelde op alle grote concertpodia ter wereld, won de Prix d'Exellence en twee Edisons. Na 42 jaar werk uitgevoerd te hebben dat door anderen was gecomponeerd, vond hij het tijd om eindelijk eens wat van zichzelf te laten zien. Het schilderen maakt veel in hem los en gaandeweg komt heel het tranendal uit zijn jeugd naar boven.

Met dezelfde toewijding, flair en precisie als waarmee hij hobo speelde schildert Han de Vries. De documentaire brengt ook nadrukkelijk de donkere kanten in de persoonlijkheid van De Vries aan het licht: achter de levensgenieter en de beroemde topmusicus schuilt iemand die worstelt met de zaken die hem gevormd en zijn leven getekend hebben. Waarom heeft De Vries de behoefte om ook dat aan de wereld te tonen?

Over zijn eerste levensjaren waarin hij ondergedoken zat en zijn naoorlogse opvoeding door ouders die voornamelijk met hun eigen sores bezig waren zegt de Vries: "Ik speel componisten van een grote harmonie, en van een grote schoonheid, en daar past deze rampenwereld helemaal niet in. Maar als je, zoals nu het geval is, niet meer optreedt en de tijd hebt om even over je schouder te kijken en ook de behoefte hebt om expressief te blijven dan is dit toch wel een goudmijn. Die ellende is een goudmijn".

Over de maker
Begin deze maand overleed op 70-jarige leeftijd programmamaker Hans Polak. Jarenlang maakte hij talloze journalistieke programma’s en documentaires voor de publieke omroep. ‘Die ellende is een goudmijn’ over het leven van hoboïst Han de Vries, verscheen in 2013.

Hans Polak (1945-2016).

Contactpersoon Pers

Thimo den Hartog
E. thimo.den.hartog@eo.nl
M. 06 - 53 69 01 85