tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Dilemma: “Kan ik een nier aannemen van een naaste?”

Dilemma: “Kan ik een nier aannemen van een naaste?”

Dilemma, zaterdag 22 augustus, 21.15 uur, NPO2

Antoinette Damen lijdt al ruim twintig jaar aan de ziekte van Berger; een auto-immuunziekte die haar nierfunctie flink verslechtert. Als gevolg hiervan hopen de afvalstoffen in haar lichaam zich op en heeft ze weinig energie. Door nierdialyse of een niertransplantatie kunnen de klachten afnemen. Antoinette’s dochter, zussen en man hebben aangeboden hun nier aan haar af te staan, maar Antoinette twijfelt en worstelt met de vraag: “Kan ik een nier aannemen van een naaste?”.

De mogelijkheid van een niertransplantatie zorgt bij Antoinette voor veel vragen. “Hoe kan ik zo’n groot offer ooit terugbetalen? Verlangt de ander dat ik iets teruggeef?”. De 34-jarige dochter van Antoinette is één van de personen die heeft aangegeven een nier te willen afstaan. “Ik vind dat nogal iets. Zij heeft twee kleine kinderen. Kan ik dit wel doen? Ze zal drie maanden in de lappenmand zitten… Welke gevolgen heeft dat voor haar werk als kraamverzorgster?”.

Relatie
Veel mensen adviseren Antoinette om het aanbod van één van haar familieleden om een nier af te staan met beide handen aan te pakken. Voor de nierpatiënte ligt dit echter niet zo eenvoudig. Ze twijfelt veel en maakt zich naast diverse praktische zaken ook zorgen over de relatie met de eventuele donor: “Stel dat mijn dochter haar nier aan mij afstaat. Welke invloed heeft dat dan op onze relatie?”.

Dialyse
Een andere oplossing voor de klachten die de ziekte van Berger met zich meebrengt, is nierdialyse. De zogenaamde peritoneaaldialyse (buikspoeling) voert afvalstoffen en een teveel aan vocht af, waardoor Antoinette en haar familieleden langer de tijd hebben om over een transplantatie en het afstaan van een nier na te denken.

Aannemen of afhouden?
Presentator Tijs van den Brink gaat samen met betrokkenen, ervaringsdeskundigen en professionals op zoek naar een oplossing voor het dilemma van Antoinette. Moet zij ervoor kiezen om op het aanbod van één van haar familieleden in te gaan of is dialyseren (voorlopig) de betere optie?Dilemma is elke zaterdag om 21.15 uur te zien op NPO2.

Contactpersoon Pers

Geertine Zwijnenburg
T 06 15 39 99 33
E geertine.zwijnenburg@remove-this.eo.nl