tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Dit is de Dag: De roeping van een ebola-arts

Dit is de Dag: De roeping van een ebola-arts

Dit is de Dag Reportage, dinsdagavond 18 november, 21.15 uur op NPO 2

Tropenarts Erdi Huizenga wordt in september van dit jaar met spoed gerepatrieerd uit Sierra Leone vanwege een mogelijke ebola-besmetting. Dan al weet ze één ding zeker; ‘Ik ga terug’. Vanaf haar aankomst in Nederland volgen verslaggevers Nienke Bakker en Koen van Groesen de gedreven tropenarts. Ze hebben contact met haar terwijl ze op een geheime locatie in quarantaine verblijft. Volgen de arts als ze, uiteindelijk ebola-vrij, de schijnwerpers van de media op haar gericht krijgt. Leggen de oplopende frustratie vast als haar terugkeer naar Afrika in gevaar komt. En zoeken de vastberaden arts uiteindelijk op als ze buiten alle protocollen en adviezen om plotseling toch terugkeert naar Sierra Leone.

Begin september van dit jaar wordt tropenarts Erdi Huizenga samen met collega Nick Zwinkels met spoed terug gehaald uit Sierra Leone. Bij hun werk in het door ebola getroffen land hebben ze een mogelijke besmetting opgelopen. Terug in ons land worden ze onderzocht en  in quarantaine geplaatst. Drie weken lang duurt de onzekerheid. In die tijd hebben de makers van Dit is de Dag Reportage  regelmatig contact met Erdi. Dan al merkt verslaggever Nienke Bakker hoe vastberaden Huizenga is over haar terugkeer naar haar streekziekenhuis in het Afrikaanse land. Bakker: “Erdi cijfert zichzelf helemaal weg. Ook de gevaren die zij loopt, vallen wat haar betreft in het niet bij de hulp die ze kan bieden. Zij wilde per se terug, dat was direct duidelijk."

Schijnwerpers

Nadat officieel vaststaat dat de artsen geen ebola hebben, wordt de quarantaine opgeheven. De media duiken vervolgens op de twee artsen. Erdi Huizenga ondergaat alle belangstelling met lichte tegenzin. Ze zit duidelijk niet te wachten op aandacht voor haar persoonlijke lotgevallen. Maar ze gebruikt de gelegenheid wel om de dramatische situatie in Sierra Leone voor het voetlicht te brengen. Dit is de Dag Reportage volgt haar achter de schermen als ze zich ondermeer voorbereid op een belangrijk optreden in de veelbekeken talkshow van Humberto Tan.

Frustratie

Ondertussen probeert Huizenga samen met de Lion Hearts Foundation voor wie ze werkt,  alles te doen om een snelle terugkeer naar Sierra Leone mogelijk te maken. Maar problemen met de verzekeraar en uitblijvende steun van de Nederlandse overheid gooien telkens roet in het eten. De frustratie bij de tropenarts groeit met de dag. Ze voelt dat haar roeping, het helpen van haar collega’s en patiënten, in gevaar komt. Dan neemt Huizenga een radicaal besluit; ze vertrekt tegen alle adviezen in en zonder iemand op de hoogte te stellen naar Sierra Leone. Alleen de camera van Dit is de Dag is er bij als ze eind oktober in alle stilte vertrekt vanaf het vliegveld van Brussel.

Sierra Leone

Korte tijd later reist verslaggever Koen van Groesen haar achterna. Met een koffer vol plastic handschoenen, brillen, mondkapjes en liters desinfecteermiddel. Zijn mantra: twee meter afstand houden en geen handen schudden. Na aankomst wast hij zijn handen dwangmatig, wel 40 keer per dag. ‘Dit is de meest bizarre reis die ik ooit heb gemaakt’, aldus Van Groesen, ‘ik heb tijdens de hele reis geen hand geschud en niemand aangeraakt.’ Van Groesen zoekt Erdi Huizenga op in haar ziekenhuis in Yele, Sierra Leone.

De arts runt er een zwangerschapskliniek maar gaat nu samen met de dorpelingen de strijd aan tegen ebola. Erdi Huizenga heeft haar  Lion Heart Medical Centre weer geopend als polikliniek. Patiënten mogen niet aangeraakt worden en er wordt voorlopig nog niet geopereerd.

Contactpersoon Pers

Debora de Groot
Marketing & Communicatie adviseur
T:  035 – 647 4670
M: 06 – 4674 1636
@: debora.de.groot@remove-this.eo.nl