tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Dit is de Dag Onderzoek: Baby Donna, tien jaar later

Dit is de Dag Onderzoek: Baby Donna, tien jaar later

Dit is de Dag Onderzoek, zaterdag 23 mei, 21.25 uur, NPO 2

De Nederlandse ouders van 'baby Donna' blikken tien jaar na de geboorte van hun dochter openhartig terug in een unieke reportage van het EO-televisieprogramma Dit is de Dag Onderzoek. Moeder Nathalie Jansen: "De rek is eruit. Financieel is de rek eruit en emotioneel en lichamelijk."

Wim en Nathalie Jansen doorbreken tien jaar na de veelbesproken geboorte van Donna het stilzwijgen en doen hun verhaal in een reportage van EO-verslaggever Roelof Bosma, die in die tien jaar contact heeft gehouden met de familie. Ook krijgt Bosma inzicht in het duizenden pagina's tellende dossier dat is ontstaan als gevolg van de vele civiele en strafrechtszaken die over Donna zijn gevoerd. Uit dat dossier ontstaat een onthullend beeld van wat er werkelijk gebeurde rondom de geboorte en zogenaamde 'verkoop' van de veelbesproken baby.

Donna werd in februari 2005 geboren uit een Belgische draagmoeder. Zij droeg Donna op verzoek van een Belgisch stel waarvan de man de biologische vader van Donna is. Halverwege de zwangerschap ontstond er een conflict tussen de draagmoeder en de wensouders, waarna de draagmoeder in zee ging met de Nederlandse Wim en Nathalie uit Leusden. De Nederlanders kwamen daarna ernstig in opspraak in internationale media, omdat ze de baby 'gekocht' zouden hebben.

Donna is nu tien jaar en wordt nog regelmatig geconfronteerd met haar achtergrond. In de reportage vertellen Wim en Nathalie openhartig over de constante druk die ze tot op de dag van vandaag ervaren als gevolg van de media-aandacht, de juridische procedures van de biologische vader Bart Philtjens, de bemoeienis van Bureau Jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming en van de constante angst om Donna alsnog kwijt te raken.

Wim en Nathalie hopen na de reportage een nieuwe start te kunnen maken in Spanje. Nathalie Jansen: "Een nieuw leven... Dat kan hier niet meer. Als je tien jaar niet van die naam afkomt en je blijft tien jaar lang een crimineel, dan moet je weg denk ik."

Contactpersoon pers

Ilonka van Heusden
Telefoon: (035) 647 43 67
Mobiel: 06 - 22 46 63 95
E-mail: ilonka.van.heusden@remove-this.eo.nl