tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Dit is de Dag op zoek met Nederlandse Yezidi naar verloren familie in Irak

Dit is de Dag op zoek met Nederlandse Yezidi naar verloren familie in Irak

Dit is de Dag Reportage, dinsdag 11 november, 21.15 uur, NPO 2

Yezidi's en christenen lijden in Noord-Irak. EO-verslaggever Hans van der Steeg reisde met de 19-jarige Wahhab Hassoo uit Velp naar dit gevaarlijke land. Wahhab bezocht zijn familie die verscheurd is door het schrikbewind van IS. Ook had de filmploeg een ontmoeting met christelijke Irakezen. Zij komen nu in opstand en roepen Nederlanders op te gaan meevechten tegen de Islamitische Staat.

,,Wahhab is een Yezidi die enkele jaren geleden met zijn ouders en zusjes naar Nederland vluchtte. Deze zomer kwam ik in contact met hem," legt verslaggever Hans van der Steeg uit. "Wahhab vertelde me dat hij een keer terug wilde gaan naar zijn familieleden die nog in in zijn thuisland wonen. Ze behoren tot de kwetsbare Yezidi-minderheid, die zwaar getroffen wordt door de terreur van Islamitische Staat, die hen als ketters beschouwt."
Hans besloot met Wahhab mee te gaan om verslag te doen van zijn reis in Dit is de Dag Reportage. "De oom en tante van Wahhab vertelden verschrikkelijke verhalen over hun vlucht. Hun dochter werd ontvoerd door IS-strijders, die haar man doodschoten. De wanhopige ouders zijn met de overige kinderen gevlucht naar Duhok, een stad in het noorden."

Steeds andere smoesjes
Wahhabs oom, oud-burgemeester van een dorp waar de Islamitische Staat inmiddels de baas is, probeert contact te krijgen met de IS-ontvoerders om zijn verdwenen dochter terug te kopen. "Niemand durft aan hun 7-jarige zoontje te vertellen dat zijn vader is vermoord en zijn moeder is ontvoerd. Op zijn dagelijks terugkerende vraag – 'Waar zijn papa en mama?' – verzinnen ze steeds andere smoesjes,’ aldus de bezorgde Wahhab. Als straks het geld op is, moet de familie hun huidige huurwoning verlaten en vertrekken naar de overvolle vluchtelingenkampen aan de rand van de stad. Desastreus voor de 71-jarige oma die de hele dag ziek op bed ligt.

Ook wapens naar christenen?
Hans van der Steeg trok na Dohuk verder naar de Vlakte van Nineve. Dit gebied ligt ten noorden van de stad Mosul, de 'hel van Irak', waar moslimextremisten het voor het zeggen hebben. "In de christelijke dorpen in dit gebied ontstaan nu mini-legertjes die de opmars van IS proberen te stuiten. Ze hebben alleen Kalasjnikovs en weten dat ze daarmee niet opgewassen zijn tegen hun veel zwaarder bewapende tegenstander, aldus de verslaggever. Maar, zo redeneren de opstandelingen: 'Als wij weerstand bieden, geven we onze vrouwen en kinderen misschien voldoende tijd om te vluchten.' De christelijke Irakezen voelen zich achtergesteld, omdat het Westen hen niet steunt met wapendroppings, zoals de Koerden. En daar voorlopig geen verandering in te komen. Bovendien beschermt de Peshmerga, het Koerdische leger, christenen ook niet. Daarom willen de Arabische christenen het heft in eigen hand nemen. Ze roepen Iraakse Nederlanders dan ook op af te reizen naar het oorlogsgebied. De nieuwe strijders moeten de christelijke regio’s gaan beschermen.

Contactpersoon Pers

Debora de Groot
Marketing & Communicatie adviseur
T:   035 – 647 4670
M: 06 – 4674 1636
@: debora.de.groot@remove-this.eo.nl