tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Dit is de Dag Reportage: De teloorgang van de toiletjuffrouw

Dit is de Dag Reportage: De teloorgang van de toiletjuffrouw

Dit is de Dag Reportage, zaterdag 5 december, 21.15 uur, NPO 2

Deze week was het echt zo ver: de 'ouderwetse' toiletdames op de Nederlandse treinstations hebben het veld moeten ruimen. Een Duits bedrijf neemt de exploitatie over. Voor de treinreiziger met hoge nood verdwijnen daarmee de herkenbare gezichten. Veel stationstoiletten zijn heuse familiebedrijfjes die soms al meer dan honderd jaar - op geheel eigen wijze - worden gerund.

Maar volgens de NS waren de toiletten soms te vies en het personeel te onvriendelijk. De toiletten op stations moesten moderner en herkenbaarder worden; de kleine zelfstandige toiletjuffrouwen wijken voor deze vooruitgang.

Verslaggever Jos de Jager bracht eerder dit jaar een ode aan de karakteristieke toiletdames. Dit is de Dag Reportage herhaalt deze reportage nu ze de sleutels van hun 'koninkrijkjes' definitief hebben moeten inleveren.

Download foto

Dit is de Dag Reportage: De teloorgang van de toiletjuffrouw

Toelichting foto: Toiletjuffrouw Ria, al jaren gepensioneerd, was tot deze week nog vrijwel dagelijks te vinden in 'haar' toilet op station Eindhoven.

Contactpersoon pers

Liesbeth Moret
E-mail: Liesbeth.moret@remove-this.eo.nl
Mobiel: 06 - 20 01 82 67