tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Dit is de Dag Reportage: Gods Guns

Dit is de Dag Reportage: Gods Guns

Dit is de Dag Reportage, zaterdag 31 oktober, 21:15 uur, NPO 2

Hoe in Amerikaanse kerken wapens worden weggegeven. “Christenen moeten zich bewapenen” zegt dominee Pagano. In zijn linkerzak een Bijbel in zijn rechterzak een pistool. Bij de recente schietpartij in Oregon waren alle slachtoffers christenen. Het verdriet werd verwerkt in de kerk, met een stille tocht maar ook op een andere manier. Jezelf bewapenen. Er is nu zelfs een christelijk wapen op de markt, de Crusader. Met kruis en bijbeltekst.

Een, in onze ogen, bizarre vermenging van het geloof in God en vertrouwen in vuurwapens. Dit is de Dag is bij een kerkdienst in Kentucky, het hart van de Amerikaanse Biblebelt, waar met een loterij wapens konden worden gewonnen. Negen stuks, zeven voor volwassenen en twee voor kinderen. Voor voorganger Chuck McAllister de normaalste zaak van de wereld. Wapens en christenen zijn geen tegenstelling, ze versterken elkaar juist.

Ook in de presidentscampagne is het een groot thema. Waar de één oproept tot strengere regelgeving om schietpartijen te voorkomen, roept de stem van het conservatieve christelijke Zuiden, Donald Trump, juist om meer wapens. In Charleston, South Carolina, bezoeken we Nadine Collier. Haar moeder werd in juni in een kerk, samen met acht anderen, neergeschoten. Nu zet ze zich in voor het beperken van wapens. "Ik ben niet tegen geweren, maar je kunt hier op elke straathoek een semi-automatisch wapen kopen. Zo is het nooit bedoeld”.

“If you show me Jihad, I will raise you a Crusade”, zeggen ze bij Spike's Tactical in Noord Florida. In de fabriek worden de Crusaders met de hand in elkaar gezet en wordt de bijbeltekst erin gegraveerd. Het is om je te verdedigen tegen de moslims. “Een moslim zal dit wapen niet aanraken vanwege de bijbeltekst, en kan er dus geen christenen mee vermoorden” zegt medewerker John Dowhy. En er is een markt voor. Binnen een paar weken zijn er al duizenden Crusaders verkocht voor 1500 dollar per stuk. Maar hoe valt de vredelievende boodschap van de Bijbel te combineren met het heilige geloof in wapens? 

Contactpersoon pers

Ilonka van Heusden
T 035 647 4367
M 06 2246 6395
ilonka.van.heusden@remove-this.eo.nl