tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Dit is de Dag Reportage: Hoe koosjer is de Bible Belt?

Dit is de Dag Reportage: Hoe koosjer is de Bible Belt?

Dit is de Dag Reportage, zaterdag 19 september, 21.15 uur, NPO2

Aan orthodoxie zijn ze op de Veluwse Bible Belt echt wel gewend. Maar zo één keer per jaar kijken ook de protestantse gelovigen verwonderd op als de orthodox-joodse opperrabbijn Benjamin Jacobs met een bijzonder gezelschap neerstrijkt in de bossen van Beekbergen. Dat verandert voor even in een vakantieoord voor honderden orthodoxe Joden die er de zomer doorbrengen. Maar hoe koosjer is de Hollandse Bible Belt eigenlijk? In Dit is de Dag Reportage aanstaande zaterdag een bijzonder portret van een Joodse zomer-enclave.

Opvallend is het wel: terwijl Joodse Nederlanders steeds vaker klagen over het toenemende antisemitisme in ons land, en zeggen serieus te overwegen Nederland achter zich te laten, komen in de zomer honderden Joden uit het buitenland juist in Nederland hun vakantie doorbrengen.

Maar dat heeft nogal wat voeten in de aarde. Zo moet de sabbat, de wekelijkse religieuze rustdag, ook op vakantie tot in detail en volgens de strengste wetten worden gehouden. De Joodse vakantiegangers rekenen erop dat opperrabbijn Jacobs dit stukje Veluwse bos tot op de centimeter sabbat-proof heeft gemaakt. Een bijzondere operatie waarvan Dit is de Dag Reportage verslag doet.

Download foto

Foto Dit is de Dag Reportage

Toelichting foto: de orthodox-joodse familie Weinberg in Veluwse klederdracht

Contactpersoon Pers

Ilonka van Heusden
Telefoon: (035) 647 43 67
Mobiel: 06 - 22 46 63 95
E-mail: ilonka.van.heusden@remove-this.eo.nl