tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Dit is de Dag Reportage: Mormoonse opoffering

Dit is de Dag Reportage: Mormoonse opoffering

Dit is de Dag Reportage, zaterdag 7 november 2015, 21:15 uur, NPO2

Geen dag vrij. Geen contact met meisjes. Je familie niet meer zien. Je eigen voornaam opgeven. En geen moment alleen, behalve als je naar het toilet moet of onder de douche gaat. Dit is de Dag Reportage volgt de 20-jarige Josh uit Engeland. Als lid van de Mormoonse kerk wordt er van hem verwacht dat hij twee jaar van zijn leven volledig opoffert voor zijn geloof. Jongens zoals Josh, kennen we als de jongemannen in grijze pakken en witte overhemden die op straat of aan de deur, volgelingen proberen te winnen voor hun uiting van het christelijke geloof. In Dit is de Dag Reportage een nog niet eerder vertoonde blik achter de schermen van de Mormoonse kerk.

Twee hele jaren moet Josh zich volledig wijden aan de kerk. Samen met een andere jonge Mormoon zal hij 7 dagen per week, 24 uur per dag dienstbaar moeten zijn. Ze mogen letterlijk geen seconde van elkaars zijde wijken, behalve als er een bezoek gebracht moet worden aan de badkamer. Het idee daarachter is dat ze elkaar voortdurend controleren en zo verleidingen worden weerstaan.

De Mormoonse kerk komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, maar is inmiddels actief in 185 landen en heeft wereldwijd zo’n 15 miljoen leden. De huidige leider van deze kerk is Thomas S. Monson. Mormonen geloven dat hij een profeet is en rechtstreeks van God openbaringen ontvangt. Ieder jaar stuurt Monson bijna 70.000 jonge mannen en vrouwen uit om het Mormoonse evangelie te verspreiden en nieuwe leden te werven.

Mormonen worden beschouwd als christenen, maar ze hebben een aantal controversiële overtuigingen die hen onderscheidt van de hoofdstroom van het christendom. Zo geloven Mormonen in Jezus, maar ze geloven ook dat hij na zijn opstanding naar Amerika is vertrokken. Zij zijn vooral bekend door hun opmerkelijke gebruik door overledenen postuum te dopen.

Download foto

Foto Dit is de Dag Reportage: Mormoonse opoffering

Toelichting foto: De 20-jarige Josh ontvangt de zegen voordat hij wordt uitgezonden als missionaris. Twee jaren waarin hij alles moet opgeven in dienst van de Mormoonse kerk.

Contactpersoon pers

Ilonka van Heusden
Telefoon: (035) 647 43 67
Mobiel: 06 - 22 46 63 95
E-mail: ilonka.van.heusden@remove-this.eo.nl