tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Dit is de Dag Reportage: OM overweegt medisch beroepsgeheim RIVM te doorbreken

Dit is de Dag Reportage: OM overweegt medisch beroepsgeheim RIVM te doorbreken

Hielprikgegevens containerbaby mogelijk via rechter afgedwongen

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam wil zo nodig via de rechter het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu dwingen de medische gegevens van de zogenoemde 'containerbaby' te overhandigen. Deze opmerkelijke en unieke stap kondigt officier van justitie Rob Kloos aan in het EO-televisieprogramma Dit is de Dag Reportage van aanstaande zaterdag. De medische gegevens zijn een laatste strohalm in het onderzoek naar de baby die in oktober vorig jaar in een ondergrondse afvalcontainer in Amsterdam werd aangetroffen. Tot op heden wil het RIVM die gegevens niet overhandigen. Dit is de Dag Reportage reconstrueert aanstaande zaterdag de vondst van de baby en volgt het politieonderzoek.

Geen enkel spoor, inclusief DNA-onderzoek, heeft geleid naar de ouders van het meisje. De rechercheurs gaan ervan uit dat de baby in het ziekenhuis is geboren omdat het een hielprik heeft gehad. Deze gegevens moeten dan bekend zijn bij het RIVM. De politie heeft het RIVM daarom dringend verzocht hen de gegevens te overhandigen. Het Rijksinstituut wil dit echter niet en doet een beroep op het medisch beroepsgeheim.

In een reactie laat het instituut aan Dit is de Dag Reportage weten: "Het is natuurlijk een vreselijk trieste zaak. Toch kan het medisch beroepsgeheim alleen doorbroken worden bij hoge uitzondering. Bijvoorbeeld als zeer ernstig gevaar dreigt voor het kind zelf of anderen. Tot nu toe zijn daarvoor geen concrete aanwijzingen bekend bij het RIVM. Daarom weegt in dit geval de bescherming van gegevens van pasgeborenen en hun ouders zwaarder."

Als het RIVM in een aankomend gesprek met het Openbaar Ministerie bij haar standpunt blijft, wil het OM zo nodig proberen om bij hoge uitzondering de medische gegevens in deze zaak alsnog via de rechter op tafel te krijgen. Officier van justitie Rob Kloos: "Het is een ingewikkelde weg, met de nodige hobbels. Maar het kan wel. Als het RIVM bezwaar aantekent, dan kan een rechter besluiten dat het inzien van de medische gegevens toch wordt toegestaan."

In de nacht van 26 oktober 2014 werd de baby levend aangetroffen in een ondergrondse afvalcontainer in de Amsterdamse Fritz Conijnstraat. De vondst was groot landelijke nieuws en de baby werd bekend als de 'containerbaby'. In Dit is de Dag Reportage doet de vindster van het meisje voor het eerst haar verhaal. Bijna een jaar later gaat het goed met het meisje. Ze woont bij een pleeggezin.

Dit is de Dag Reportage, zaterdag 5 september, 21.15 uur, NPO2.

Contactpersoon Pers

Ilonka van Heusden
Telefoon: (035) 647 43 67
Mobiel: 06 - 22 46 63 95
E-mail: ilonka.van.heusden@remove-this.eo.nl