tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Dit is de Dag Reportage: Zora in de Korsakov-kliniek

Dit is de Dag Reportage: Zora in de Korsakov-kliniek

Dit is de Dag Reportage, zaterdag 12 september 2015, 21:15 uur, NPO2

In 'Dit is de Dag Reportage' aanstaande zaterdag een reportage over een uniek experiment in een Korsakov-kliniek. Patiënten die ernstige hersenbeschadigingen hebben opgelopen door alcoholmisbruik maken kennis met zorgrobot Zora. GGZ-kliniek Vincent van Gogh in Venray probeert de patiënten fysiek en mentaal te activeren met behulp van de robot.

Gezellige babbelaar Ger (70), wisselvallige Henk (63) en rustige Rob (60): deze drie mannen volgde verslaggever Jos de Jager door de ogen van robot Zora. “Het zijn heel gewone mannen", vertelt Jos, “ze werkten hun leven lang in de dakbedekking of metaal. Dat was hun vak en daar waren ze goed in. Thuis dronken ze stelselmatig een biertje, en op het eind liep het daardoor mis.” De heren zitten op een gesloten afdeling van de Korsakov-kliniek in Venray. “Alleen Rob is bewust van waar hij is, maar of het vijf weken of een half jaar is, dat kan hij niet vertellen.”

Kwetsbare mensen
In Dit is de Dag Reportage zien we hoe Zora kennis maakt met de patiënten in de kliniek en hen activeert meer over zichzelf te vertellen. Tien dagen lang kroop Jos de Jager achter de knoppen van de robot. “Door Zora te gebruiken kon ik als een kleuter doorvragen. De eerste dagen kreeg ik korte antwoorden, maar steeds meer ontstond er een echt gesprek.” Om het verhaal compleet te maken, komen ook de behandelaar en de familie in beeld. “Zo snap je niet alleen hoe ze zijn afgegleden, maar ook wat voor invloed het heeft gehad op hun omgeving.”

Wakker schudden
Eerder maakte Dit is de Dag een reportage over de inzet van Zora in de ouderenzorg. Jos de Jager: “Toen speelde heel erg de vraag: ‘Willen we wel een robot inzetten bij ouderen?’. Maar je zag dat het werkte; Zora werd door de mensen beschouwd als een welkom extra bezoek.” Het project in de Korsakov-kliniek is anders. “Ze vult veel loze uurtjes op, waarin de patiënten niets te doen hebben. Door geheugenspelletjes te doen en vragen te stellen als ‘Wat voor dag is het vandaag?’ schudt ze hen wakker. En waar het personeel wel eens moe wordt van het steeds herhalen van vragen, maakt dit voor Zora niet uit. Je schakelt gewoon het geheugentraining-programma in.”

Contactpersoon Pers

Ilonka van Heusden
Telefoon: (035) 647 43 67
Mobiel: 06 - 22 46 63 95
E-mail: ilonka.van.heusden@remove-this.eo.nl