tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Eerste jubileum The Passion

Eerste jubileum The Passion

The Passion, donderdag 2 april, 20.25 uur, bij de EO en KRO op NPO 1

De binnenstad van Enschede maakt zich op voor het eerste jubileum van The Passion. De EO en KRO zenden de eigentijdse vertolking van het lijdensverhaal van Jezus op de donderdag voor Pasen voor de vijfde achtereenvolgende keer live uit op NPO 1. Het decor, de artiesten en de Nederlandstalige liederen zijn ieder jaar anders, maar aan het verhaal wordt niet getornd. Sterker nog: die volgt de letterlijke geschiedenis van 2000 jaar geleden. Peter Beker is vanaf het begin als EO-hoofdredacteur bij het muzikale evenement betrokken: “Het paasverhaal is kostbaar, we willen het elk jaar weer als een nieuwe beleving laten voelen.”

Inspiratiebron daarvoor is onder meer de stad waar The Passion plaatsvindt. Het oosterse Enschede heeft een groot litteken opgelopen na de vuurwerkramp 15 jaar geleden. Daarop bouwt de stad nu voort. The Passion gaat over lijden, dood, opstanding en hoop; elementen die je in de geschiedenis van Enschede terug vindt.

Vaste waarde
The Passion is een vaste waarde geworden op de jaaragenda en het paasverhaal van ‘iedereen’. Kijkers en bezoekers laten zich inspireren door de alledaagse thema’s die het eeuwenoude verhaal in zich draagt, zoals opoffering, verraad en onvoorwaardelijke liefde. In afgelopen jaren namen de lokale en landelijke initiatieven rondom het evenement steeds meer toe.

Rolverdeling
Jim de Groot speelt dit jaar de rol van Jezus. Maria wordt gespeeld door Shirma Rouse, Jeroen van der Boom speelt Petrus en Jeroen van Koningsbrugge speelt Judas. Daarnaast neemt Jon van Eerd de rol van Pontius Pilatus op zich, Robert ten Brink is de verteller en Bridget Maasland doet verslag van de processie met het grote, verlichte kruis. De muzikale begeleiding is dit jaar wederom in handen van Eric van Tijn en zijn orkest.

Samenwerking
The Passion is een samenwerking tussen de omroepen EO en KRO, het Nederlands Bijbelgenootschap, de Protestantse Kerk in Nederland, Jong Katholiek en de Gemeente Enschede en wordt geproduceerd door Eye2Eye Media.

Online zijn de laatste updates van The Passion te volgen via Facebook, Twitter en de website.